Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYUŽITÍ A VÝZNAM 3D ROTAČNÍ ATRIOGRAFIE K ZOBRAZENÍ VZTAHU JÍCNU A PLICNÍCH ŽIL PŘED KATETRIZAČNÍ ABLACÍ LEVOSÍŇOVÝCH ARYTMIÍ

J. Jež, F. Lehar, Z. Stárek, M. Novák, J. Wolf, A. Žbánková, R. Khait (Brno)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: 3D anatomické modely slouží ke snazší orientaci při katetrové ablaci srdečních arytmií. Data byla dosud nejčastěji získávána z CT srdce, novou technologí je 3D rotační atriografie (3DRA). Výhodou je flexibilnost, provedení na sále v rámci výkonu bez předchozího CT, které znamená vyšší radiační zátěž a aplikaci většího množství kontrastní látky. Používáme 3DRA levé síně s automatickou segmentací (EP Navigator - Philips) jako rutinní metodu od 8/2010. Jde o vysoce kvalitní alternativu CT obrazu a umožňuje zobrazit i další anatomické struktury. Tuto techniku jsme použili při zobrazení RVOT, LVOT a také jícnu. Zohlednění průběhu a vzdálenosti jícnu od místa aplikace energie při katetrové ablaci je důležité k vyloučení potencionálně fatálních komplikací, zejména atrio-esofageální píštěle. V oblasti těsného vztahu jícnu a místa ablace se doporučuje použití menší ablační energie a kratšího času k zamezení tepelného poškození stěny jícnu, což snižuje riziko komplikací.

 

Výsledky: Na elektrofyziologickém pracovišti I. IKAK FN u sv. Anny v Brně jsme od 8/2010 do 12/2011 provedli 3DRA levé síně se zobrazením jícnu u 81 pacienta. I přes malé zkušenosti a neexistenci obecně známých protokolů byla úspěšnost 96%. Důvodem selhání zobrazení jícnu u malého procenta pacientů bylo špatné vycentrování obrazu nebo nedostatečné množství kontrastu v jícnu. Hodnotili jsme polohu jícnu vůči levé síni. U 27% pacientů byla poloha jícnu uprostřed, u 44% za levými a 25% za pravými žílami.

 

Závěr: Zobrazení jícnu v rámci 3DRA levé síně je spolehlivé, jednoduše proveditelné, neprodlužuje výkon a neznamená zvýšení radiační zátěže pro pacienta. Vizualizace průběhu jícnu přispívá ke zvýšení bezpečnosti výkonu. Nejčastější umístění jícnu je dle našich výsledků za levostrannými plicními žilami.