Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DIAGNOSTICKÁ SENZITIVITA VYSOCE CITLIVÉHO TROPONINU T PRO AKUTNÍ INFARKT MYOKARDU U PACIENTŮ S BOLESTÍ NA HRUDI

M. Hromádka, D. Rajdl, L. Trefil, R. Rokyta, J. Racek (Plzeň)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Více než 30 % pacientů s akutním infarktem myokardu (AIM) nemá při přijetí specifické klinické známky a až 70 % může mít normální nebo nediagnostické EKG. U těchto pacientů je stanovení kardiálních troponinů pro diagnózu AIM zásadní.
Cíl a metodika: Porovnání diagnostické senzitivity Troponinu I (cTnI) a vysoce senzitivního Troponinu T (hsTnT) v diagnostice AIM u nemocných s bolestí na hrudi a vstupní hodnotou cTnI < 0,1 µg/l.
Výsledky: Do studie jsme postupně zařadili 107 pacientů (medián [interkvartilové rozpětí] věku: 64 [55 - 75] let; z toho 29 žen, kteří byli přijímáni na kardiologickou JIP pro bolest na hrudi a cTnI při přijetí byl < 0,1 µg/l. U všech pacientů jsme při přijetí dále měřili hsTnT a myoglobin. Cut-off hodnoty pro AIM u cTnI a hsTnT byly 0,033 µg/l a 14 ng/l resp. Hodnota Troponinu I byla dále kontrolována za 6 a 12 hodin od přijetí.
Výsledky: U 50 (46,7%) nemocných byl nález uzavřen jako AIM s elevacemi ST úseku (STEMI), u 35 (32,7%) nemocných byl zjištěn AIM bez STE (non-STEMI), u 10 nemocných (9,3%) se jednalo o AIM 2. typu, u 4 (3,7%) pacientů se jednalo o nestabilní anginu pectoris, 8 (7,5%) nemocných mělo bolesti na hrudi nekoronární etiologie, nejčastěji vertebrogenní. Diagnostické citlivosti příjmového cTnI a hsTnT pro AMI byly 71,6 % a 77,9 % resp. Korelace mezi cTnI a hsTnT byla 0,67 (p < 0,001; Spearmanův korelační koeficient).  Diagnostická senzitivita příjmového hsTnT a cTnI byla u nemocných se STEMI 82% versus 70%. U pacientů s non-STEMI byla senzitivita příjmového cTnI a hsTnT obdobná, 74,3 % a 71,4%. Diagnostická senzitivita příjmového myoglobinu pro akutní infarkt myokardu byla 72,6 %.
Závěr: Vstupní diagnostická senzitivita pro akutní infarkt myokardu je u hsTnT lepší než u cTnI a myoglobinu, zejména u nemocných se STEMI. U nemocných s non-STEMI v našem souboru byla senzitivita příjmového cTnI a hsTnT obdobná.