Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

REMODELACE LEVÉ KOMORY SRDEČNÍ U MUŽŮ SE STŘEDNĚ TĚŽKOU A TĚŽKOU VOLUMODEPENDENTNÍ HYPERTENZÍ

T. Indra, T. Zelinka, O. Petrák, B. Štrauch, J. Rosa, Z. Šomlóová, J. Widimský, R. Holaj (Praha)
Tématický okruh: Kardio 35 - původní sdělení
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Nadprodukce aldosteronu u nemocných s primárním hyperaldosteronismem (PHA) vede k remodelaci levé komory (LK) způsobené nejen vyšší tlakovou zátěží, ale také zvýšeným intravaskulárním objemem ve srovnání s pacienty s esenciální hypertenzí. Vzhledem k známým pohlavním rozdílům v parametrech LK jsme se zaměřili pouze na rozdíly v geometrii LK u mužů s PA a esenciální hypertenzí, po vyčlenění pacientů s nízkoreninovou hypertenzí (LREH), tedy formou hypertenze vedle PHA také považované za volumodependentní.
Soubor a metodika:  U 44 mužů s PA, 40 s LREH a 44 s normoreninovou esenciální hypertenzí (NREH) bylo provedeno echokardiografické vyšetření. Jednotlivé skupiny se nelišily v relevantních charakteristikách (věk, pohlaví, výška, váha, hodnoty krevního tlaku, trvání hypertenze, předchozí antihypertenzní léčba).
Výsledky: U mužů s PA a LREH jsme pozorovali větší jak endsystolický (37.6 ± 5.4 a 35.6 ± 4.5 vs. 32.6 ± 4.4 mm; p<0.001; p<0.05), tak enddiastolický rozměr levé komory (56.1 ± 4.5 a 54.0 ± 4.8 vs. 50.4 ± 5.1 mm; p<0.001; p<0.01), ale také nižší relativní tloušťku stěn (0.39±0.06 a 0.39±0.06 vs. 0.45±0.10; p<0.01; p<0.01) ve srovnání s muži s NREH. Přestože se skupiny nelišily v tloušťce stěn ani celkové hmotnosti LK, u mužů s PA i LREH se častěji vyskytovala excentrická hypertrofie LK (viz obr. 1). Zatímco rozměry dutiny LK pozitivně korelovaly s hladinou aldosteronu, tloušťka stěn levé komory byla asociována zejména s tíží hypertenze vyjádřené průměrnými krevními tlaky a počtem užívaných antihypertenziv.
Závěr:  U mužů se středně těžkou až těžkou volumodependentní arteriální hypertenzí (PHA a LREH) dochází s přispěním objemového přetížení ke zvětšení dutiny levé komory, což ve svém důsledku vede k častějšímu výskytu excentrické hypertrofie ve srovnání s NREH.