Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MÍŠNÍ STIMULACE V LÉČBĚ CHRONICKÉHO SRDEČNÍHO SELHÁNÍ (STUDIE DEFEAT- HF)

Z. Marešová, D. Urgošík, J. Naar, T. Mráz, K. Koubek, F. Málek, J. Šorf, R. Vopálka, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod:Chronické srdeční selhání  (CHSS) vzniká na podkladě nedostatečné funkce levé komory a abnormální neurohormonální aktivace zodpovědné za progresi onemocnění. Novým směrem v léčbě se vedle konvenční farmakologické (  betablokátory, ACEI) a resynchronizační léčby, jeví míšní stimulace u níž se předpokládá efekt  na podkladě inhibice sympatiku/aktivace parasympatiku, zlepšení tkáňové perfúze a principu „vrátkové“ teorie.
Soubor: Studie DEFEAT-HF se zabývá vlivem míšní stimulace na léčbu CHSS. Studie je multicentrická, kontrolovaná, randomizovaná (3:2), kdy jsou pacienti  rozděleni do terapeutického a  kontrolního ramene. Studie probíhá v 15 z plánovaných 30 zemí. Prozatím je do studie zařazeno 20 pacientů z cílových 195. Jedná se o pacienty indikované k implantaci ICD, non-CRT respondéry (QRS pod 120ms),s dysfunkcí LK 35% a méně a NYHA III.Všem pacientům ve studii je implantován míšní stimulátor (INS) Prime Advanced firmy Medtronic,zavádíme oktapolární elektrodu s proximálním pólem nepřesahujícím dolní hranu Th4.Pacienti mohou mít implantovaný  ICD (nutno je kompatibilní systém fy.Medtronic). Nemocní zařazení do studie se po implantaci kontrolují okamžitě po implantaci a dále  1.,3., 6., (7.), 9., 12. měsíc. Vyšetření během kontrol probíhají dle protokolu studie.

Výsledky: Na našem pracovišti je zařazeno do studie 11 pacientů ( 9 mužů a 2 ženy), vstupně průměrná EF LK 27% (25-30%),  EDD  67 ( 59-80mm), proBNP  344 pmol/l (17-791pmol/l). INS implantován 10 pacientům. Průměrná doba procedury 48 minut, výkony nebyly provázeny žádnými závažnými komplikacemi.  V post-implantačním období dosud bez významnějších komplikací či progrese srdečního selhání.
Závěr: Studie by mohla prokázat příznivý vliv míšní stimulace na funkci resp. remodelaci levé komory ( ECHO kritéria), sledované parametry srdečního selhání ( např. proBNP), zlepšení kapacity (VO2max) a kvality života.