Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DENERVACE SYMPATICKÉHO NERVOVÉHO SYSTÉMU V RENÁLNÍCH TEPNÁCH U REZISTENTNÍ FORMY ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE

A. Pařízková, M. Stránská, H. Vykydalová , F. Holý, M. Schejbalová, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Arteriální hypertenze je nejčastější kardiovaskulární onemocnění, které postihuje 20-50% dospělé populace ve vyspělích zemích. Renální sympatikus přispívá k rozvoji a udržení hypertenze. Mezi nové přístupy v léčbě rezistentní hypertenze patří denervace renálního sympatiku intervenční cestou.

 

Metodika: Po punkci v oblasti pravého nebo levého třísla je za pomoci kontrastní látky proveden nástřik cévního systému v oblasti pravé a levé ledvinné tepny včetně aorty. Po nástřiku kontrastní látky postupně zavádíme do levé a pravé ledvinné tepny řiditelný katétr za pomoci kterého aplikujeme radiofrekvenční energii. Tím dochází k přerušení nervových vláken renálního sympatiku. Výkon se provádí v celkové anestezii , za důsledné monitorace pacienta.

 

Závěr: Tato nefarmakologická metoda je alternativní léčbou rezistentní formy arteriální hypertenze , jeví se jako úspěšná a bezpečná. U všech pacientů došlo k významnému poklesu zvýšených hodnot krevního tlaku. Tato nová katetrizační metoda by mohla přinést žádoucí efekt trvalého snížení krevního tlaku.