Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TRANSAPIKÁLNÍ IMPLANTACE AORTÁLNÍ CHLOPNĚ U NEMOCNÉHO S DEGENERATIVNÍ AORTÁLNÍ STENÓZOU

P. Dorazínová, L. Ševčíková, M. Jaďuďová Pálová, M. Mates, P. Kmoníček, D. Ticháček, P. Křiváček, T. Mráz, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Poster - sesterský, XX. výroční sjezd ČKS

ÚVOD: Aortální stenóza je v současné době nejčastější získanou chlopenní vadou. Její incidence roste s věkem. Po potvrzení významnosti chlopenní vady je definitivní léčbou kardiochirurgická náhrada chlopně. Ovšem část pacientů vzhledem k vysokým rizikům komplikací (až třetina nemocných nad 75 let) nemůže kardiochirurgickou náhradu podstoupit a poté je řešením katetrizační implantace chlopně. V České republice se provádí transkatetrová implantace  aortální chlopně od roku 2007.
CÍL PRÁCE: Popisujeme kazuistiku nemocného s významnou aortální stenózou, u kterého byla provedena transapikální implantace aortální chlopně Edwards SAPIEN. Cílem tohoto sdělení je popsat techniku a průběh výkonu.
ZÁVĚR: Katetrizační implantace aortální chlopně je novou, minimálně invazivní metodou v léčbě nemocných s významnou aortální stenózou, u kterých je konvenční kardiochirurgický výkon kontraindikován pro vysoké riziko komplikací. Transapikální přístup se využívá  zejména v případech, kdy nelze výkon provést femorálním přístupem. Výkony jsou indikovány a prováděny specializovaným týmem lékařů a přes jejich náročnost jsou spojené s příznivými výsledky.