Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KORELACE MĚŘENÍ AVA PLANIMETRICKY POMOCÍ TRANSTORAKÁLNÍ, TRANSESOFAGEÁLNÍ ECHOKARDIOGRAFIE A CT VYŠETŘENÍ SRDCE

R. Petr, H. Línková, J. Knot, E. Pašková, J. Daniel , M. Laboš (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: CT vyšetření srdce je standardní vyšetřovací metodou u pacientů podstupujících perkutánní náhradu aortální chlopně (TAVI). Současně u všech těchto pacientů provádíme na našem pracovišti transtorakální (TTE) a jícnové echokardiografické vyšetření (TEE).
Cíl: Je měření plochy aortálního ústí (AVA)  pomocí CT ( planimetricky) srovnatelně přesné v porovnání s TTE vyšetřením (výpočtem pomocí rovnice kontinuity a planimetricky) a planimetrickým TEE měřením?
Metodika:Celkem 35 pacientů (20 (57%) mužů, průměrný věk 77+ 11 let) s významnou aortální stenózou bylo vyšetřeno TTE, TEE, a CT. AVA byla měřena v srdeční systole z přičných projekcí transtorakálně, transesofageálně, dále výpočtem z TTE rovnicí kontinuity. CT vyšetřením byla AVA měřena v endsystolické fázi v šikmých příčných projekcích v řezu s nejmenší plochou. Jako referenční metoda byla použito měření AVA pomocí rovnice kontinuity z transtorakálního vyšetření.
Výsledky: Průměrná plocha aortální ústí z TTE (rovnicí kontinuity) byla 0,89 + 0,22 cm2, planimetricky 0,90 + 0,23 cm2, pomocí TEE planimetricky 0,91 + 0,22 cm2 a dle CT 0,92 + 0,27 cm2. Měření AVA pomocí CT mělo výbornou shodu v porovnání s refrenční metodou (výpočtem rovnicí kontinuity, r=0,75, p<0,01). Výborná shoda byla i v porovnání s planimetrickým měrením pomocí TEE (r=0,94, p<0,01) a TTE (r=0,61, p<0,01).
Závěr: Měření plochy aortální ústí dle CT výborně koreluje s výpočtem AVA rovnicí kontinuity, ale i s planimetrickým měřením pomocí TEE a TTE.