Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RARITNÍ ANOMÁLIE PRAVOSTRANNÝCH SRDEČNÍCH ODDÍLŮ. COR TRIATRIATUM?

E. Pašková, H. Línková , R. Petr (Praha)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Kasuistika popisuje abnormální echokardiografický nález u asymptomatické dospělé pacientky,u které byla během transthorakálního a transezofageálního vyšetření nalezena objemná dutina komunikující úzce s pravou síní, naléhající a částečně utlačující pravostranné srdeční oddíly. Dalšími nálezy bylo PFO s drobným oboustranným prouděním. V rámci diferenciální diagnostiky byla zvažována diagnóza cor triatriatum dexter. 
Cor  triatriatum je vzácná vrozená anomálie srdce, která je charakterizována rozdělením nejčastěji levé síně (cor triatriatum sinister) nebo zřídka pravé síně ( cor triatriatum dexter) fibromuskulární membránou na dvě dutiny. Tato vada je většinou izolovaná, ale může být také sdružena s dalšími komplexními vrozenými srdečními vadami  ( např. Fallotova tetralogie, persistující levostranná horní dutá žíla, defekt septa komor, defekt septa síní typu primum). Klinická manifestace vady závisí na stupni rozdělení síně membránou, symptomatické vady s významným či kompletním rozdělením síně jsou spojeny s obstrukcí toku na membráně a jsou diagnostikovány v časném dětství.  Při nižším stupni rozdělení síně membránou je vada zpravidla asymptomatická a bývá náhodným echokardiografickým nálezem v dospělém věku.   V případě cor triatriatum dexter je septum horizontálně rozdělující pravou síň tvořeno hypertrofickou chlopní vena cava inferior  ( v. Eustachi) a persitující chlopní sinus coronarius.
Závěr:  V popisovaném případu rozdělení pravé síně neodpovídá mechanismu popisovaném u cor triatriatum dexter a jedná se tedy spíše o aneurysma pravé síně. Asymptomatická pacientka byla indikována dále ke konzervativnímu postupu.  
Text bude doplněn obrazovou dokumentací z TTE, TEE a CT