Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KVANTIFIKACE EXTRAKORONÁRNÍCH KALCIFIKACÍ PŘI CT VYŠETŘENÍ SRDCE V PREDIKCI ISCHEMICKÉ CHOROBY SRDEČNÍ

H. Línková, R. Petr, J. Knot, E. Pašková , J. Daniel, M. Laboš (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Hodnota kalciového skóre v koronárních tepnách při CT vyšetření predikuje rozsah koronárního postižení. Při CT vyšetření srdce lze měřit nejenom rozsah kalcifikací v koronárních tepnách, ale i v dalších lokalitách včetně přítomnosti kalcifikací v chlopních levého srdce a hrudní aortě.
Cíl: Je možné dle lokalizace kalcifikací v chlopních levého srdce a v hrudní aortě predikovat přítomnost signifikantních stenóz koronárních tepen?
Metodika: U 60 pacientů (41 mužů, tj. 68%) s průměrným věkem  69+15 let bylo  provedeno  CT vyšetření srdce.25 (42%) pacientů bylo před plánovanou AVR, 35( 58%) pacientů mělo CT z jiné indikace.U všech pacientů bylo provedeno echo vyšetření a srdeční katetrizace. Při CT vyšetření jsme hodnotili semikvantitativně kalcifikace v mitrální a v aortální chlopni skórovacím systémem: 0-žádné kalcifikace, 1–bodové kalcifikace, 2-významné, ale ohraničené, 3-difuzní kalcifikace.Kvantifikovali jsme kalcifikace hrudní aorty a to jako úhel, který kalcifikovaný plát svírá se středem aorty v kolmém řezu (obr-1). Významné koronární postižení bylo definováno jako stenóza více než 50% v kterémkoliv segmentu koronární tepny dle koronarografie.
Výsledky: U 22 ( 37%) pacientů byla prokázaná významná koronární nemoc. Mezi pacienty s a bez významného koronárního postižení nebyl rozdíl v množství kalcia v aortální (1,9+1,1 v.s.1,4+1,3, p= 0,19 ) a mitrální chlopni (1,1+1,3 vs. 0,7+0,9 , p=0,21). Množství kalcia v ascendentní aortě (22°+31° vs. 6°+14°, p=0,01 ) a v descendentní aortě naopak statisticky významně korelovalo se závažnou koronární nemocí (50°+48° vs. 16°+27°, p=0,01).
Závěr: U sledované skupiny pacientů množství kalcia v hrudní aortě signifikantně korelovalo s nálezem významného koronárního postižení. Naopak množství kalcia v chlopních levého srdce nekorelovalo s významnou koronární nemocí.