Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NOVÉ MOŽNOSTI PŘÍSTUPU K INTERVENCÍM NA CHRONICKÝCH OKLUZÍCH VĚNČITÝCH TEPEN

O. Aschermann, M. Mates, P. Formánek, P. Kmoníček, K. Kopřiva (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Cíl:prezentovat přehled a naše zkušenosti u  intervencí chronických okluzí věnčitých tepen – nové techniky a specializovaný program.
Souhrn a metodika: chronické okluze věnčitých tepen (CTO) zůstávají, i přes výrazný rozvoj metody perkutánní koronární intervence (PCI), technicky nejobtížnějšími výkony s nižší úspěšností procedury, s vyšším výskytem komplikací, vyšší radiační zátěží i délkou procedury. Nicméně existují data dokumentující pozitivní ovlinění prognózy v případě úspěšné intervence. Současně však zůstává úroveň pokusů o rekanalizaci CTO v posledních letech  na nízké úrovni ( 11-13%)  a zásadně se nezvyšuje. Recentně publikovaná data indikují potřebu specializovaného přístupu k této problematice s podporou nově vznikajících technologií.
Závěr: Procedurální úspěšnost PCI CTO se  pohybuje okolo 70%, nicméně recentní data dokládají, že v případě využití speciálních technik a nových  zařízení je možno dosahovat úspěšnosti až 83% při nízké úrovni procedurálních komplikací. Předpoklady pro takové výsledky představují:
1. CTO PCI je speciální procedura- dedikovaní operátoři v centrech s programem intervence CTO.  Precizní administrace dat k zhodnocení kvality výkonů.
2. Adekvátní selekce pacientů, hodnocení kontraktility a viability LK ,  správný výběr  techniky výkonu pro jednotlivé pacienty.
3. Další snaha o zvýšení úspěšnosti výkonu - data dokládají horší prognózu u pacientů s neúspěšnou PCI CTO.
4. Snaha o vstup do evropského programu intervence CTO, participace na nově organizovaných klinických studiích.