Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PÉČE O PACIENTY S KATETRIZAČNÍM UZÁVĚREM FORAMEN OVALE PATENS A DEFEKTU SEPTA SÍNÍ

I. Bártová, A. Křížová, J. Myšková, A. Krüger, P. Kmoníček, P. Ošťádal (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - sesterský, XX. výroční sjezd ČKS

Defekt septa síní (DSS) je vrozená srdeční vada, je zde přítomen otvor v síňovém septu, který tvoří společnou stěnu obou předsíní. Na této úrovni dochází k levo-pravému zkratu v proudění krve, který má za následek mísení okysličené krve z levé předsíně s neokysličenou krví v pravé předsíni. Rozsah tohoto abnormálního proudění krve je dán velikostí defektu a velikostí tlakového gradientu mezi síněmi. Otevřené foramen ovale (PFO) je anatomickou odchylkou mezisíňového septa, při které nedochází ke kompletnímu srůstu septum primum a septum secundum. V obou případech ve specifických situacích může vniknout i zkrat pravo-levý s rizikem paradoxní embolizace do systémového oběhu.
K uzávěru jsou indikováni nemocní s hemodynamicky významným levo-pravým zkratem a pacienti po ischemické mozkové cévní příhodě nejasného původu nebo po krátkodobé funkční poruše mozku s echokardiograficky prokázaným zkratem na úrovni síní.
Vlastní zákrok se provádí pod skiaskopickou a echokardiografickou kontrolou. Po punkci stehenní žíly následuje průnik vodičem přes dolní dutou žílu, pravou síň a otvor v septu až do levé síně a plicní žíly. Potom se zavede speciální katetr a po pečlivé kontrole správného uložení je okludér uvolněn a stává se trvalou součástí mezisíňového septa. V Nemocnici Na Homolce bylo doposud s použitím systémů Amplatzer a Premere touto metodou ošetřeno 158 pacientů s PFO a DSS.
Z pohledu ošetřovatelské péče je příprava na výkon a péče po výkonu v mnoha ohledech obdobná jako u pacientů po intervencích na koronárním řečišti. Zvláštní pozornost vyžaduje odstranění katetru z třísla, manuální komprese a bandáž třísla, klid na lůžku a dostatek tekutin. Nezbytné je pečlivé sledování eventuálních známek krvácení, citlivosti a prokrvení končetiny.