Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POKLES DOMÁCÍHO TLAKU PO KATETRIZAČNÍ RENÁLNÍ DENERVACI U PACIENTŮ S REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZÍ

J. Václavík, M. Táborský, D. Richter, T. Skála, E. Kociánová, D. Vindiš (Ostrava)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Katetrizační renální denervace je novou metodou léčby pacientů s rezistentní arteriální hypertenzí. Cílem práce bylo zhodnotit pokles domácího tlaku měřeného telemonitoringem po katetrizační renální denervaci u pacientů s rezistentní arteriální hypertenzí.

Soubor a metodika: V období 21.7.-7.12. 2011 byla na naší klinice provedena katetrizační renální denervace u 11 pacientů s rezistentní arteriální hypertenzí, definovanou jako systolický TK v ordinaci ≥160 mm Hg, nebo ≥150 mm Hg u pacientem s diabetem mellitem 2. typu přes léčbu minimálně třemi antihypertenzivy, z nichž je jeden preparát diuretikum. Domácí krevní tlak u pacientů byl minimálně 2x denně měřen validovaným semiautomatickým sfygmomanometrem Stabil-O-Graph. Po každém měření tlaku byla naměřená data automaticky přenesena do centrální elektronické databáze. Každý měsíc byl kalkulován průměrný domácí tlak za 7 předcházejících dní.

Výsledky: Průměrný pokles domácího TK při telemonitoringu tlaku po katetrizační renální denervaci je znázorněn v tabulce. U jednoho pacienta nebylo z anatomických důvodů možno provést kompletní bilaterální denervaci. U jednoho pacienta bylo sledování přerušeno za 3 měsíce po katetrizační renální denervaci pro vznik akutní ischemické CMP a nutnost navýšení antihypertenzní medikace.

Závěr: Po katetrizační renální denervaci byl v našem souboru pozorován pouze minimální pokles domácího systolického a diastolického tlaku hodnoceného telemonitoringem. K potvrzení výsledků je nezbytné rozšíření souboru a delší sledování pacientů.

 

 Čas po denervaci  Pokles systolického tlaku (mmHg)  Pokles diastolického tlaku (mmHg)  Počet pacientů s dostupnými daty
 1 měsíc  5,3  3,5  10
 2 měsíce  3,4  0,3  8
 3 měsíce  1,1  0,4  5
 4 měsíce  2,9  1  3
 5 měsíců  1,6  -9,3  2