Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

LZE PO TRANSPLANTACI SRDCE LÉPE STRATIFIKOVAT RIZIKOVÉ PACIENTI PRO VÝSKYT CMV INFEKCE?

J. Vymětalová, M. Kubánek, I. Málek, J. Kautzner (Praha)
Tématický okruh: Kardio 35 - původní sdělení
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: v současné době při výběru strategie prevence cytomegalovirové infekce (CMV) hlavní roli hraje mismatch CMV sérologie dárce i příjemce. Cílem naše práce je zhodnotit a zjistit možný vliv dalších demografických a klinických údajů na výskyt CMV infekce u pacientů po transplantaci srdce (OTS), což by umožnilo lépe přizpůsobit antivirovou profylaxi pro každého příjemce.
Metodika: jedná se o retrospektivní analýzu souboru pacientů, kteří podstoupili OTS v období leden 2005 -prosinec 2008 na našem pracovišti. Všichni příjemci dostali indukční terapii tymoglobulinem a pre-emptivní terapii CMV infekce. Základní imunosuprese obsahovala trojkombinaci léčiv: cyklosporin + mycofenolat mofetil (MMF) + prednison (P) (84 pacientů) nebo tacrolimus + MMF + P (32 pacientů).
Výsledky: Výskyt CMV infekce byl podobný v obou skupinách: 66,7% (56 z 84) a 71,9% (23 z 32), p=0,5906. CMV infekce byla zaznamenána převážně během prvních 100 dnů po OTS. Zajímavým nálezem bylo zjištění, že užívání cyklosporinu bylo spojeno s vyšším výskytem asymptomatické viremie, zatímco používání tacrolimu s vyšší incidencí CMV syndromu. Také jsme prokázali, že ženské pohlaví je důležitým rizikovým faktorem pro vznik CMV orgánového postižení. Zatím nebyla prokázána statistická významnost ostatních faktorů (základní kardiální onemocnění, BMI, věk či HLA-DR mismatch).
Závěr: výše uvedené výsledky t.č. neprokázali žádnou statistickou významnost ve výskytu CMV infekce demografických či námi studovaných klinických údajů. Nálezy podporují nutnost použití zavedené profylaktické strategie.
Práce podpořena IGA - HT - 11262-6/2010, G192