Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝVOJ ODBORNÉHO A SOCIÁLNÍHO STATUTU SESTRY V ÉŘE MODERNÍHO OŠETŘOVATELSTVÍ

M. Ludvíková, M. Šulcová, I. Köhlerová (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod:  Odborný a sociální status sestry procházel od začátku moderního ošetřovatelství na přelomu 19. A 20. století významnými změnami. Cílem práce je porovnat pracovní podmínky a sociální status sester od století páry přes válečná a meziválečná období, období socialismu až po současnost.
Metodika a výsledky: K popisu vývoje odborného a sociálního statutu budou sloužit strukturovaně zpracované historické a literární prameny a vzpomínky pamětníků z vlastního pracoviště týkající se m.j. následujících okruhů: odborné kompetence, vztah k lékařům, délka pracovní doby, finanční zabezpečení a sociální omezení daná profesí. Současný stav bude hodnocen strukturovaným dotazníkem v kolektivu 80 sester vlastního pracoviště.
Závěr:   Hodnocením dotazníků jsme dospěly ke zjištění, že mnohé problémy spojené se životem a prací zdravotních sester přetrvávají po všechna období, a jen některé jsou modifikovány kulturní a sociální situací společnosti. V každém případě lze potvrdit, že přítomnost a práce ošetřovatelek a posléze zdravotních sester je pro péči o život pacientů a bezchybnost péče lékařů nepostradatelná.