Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

INTRAVASKULÁRNÍ HEMOLÝZA PO KATETRIZAČNÍ IMPLANTACI AORTÁLNÍ CHLOPNĚ TYPU MEDTRONIC COREVALVE JE KLINICKY VZÁCNÁ, ALE LABORATORNĚ PROKAZATELNÁ – PROSPEKTIVNÍ SLEDOVÁNÍ V JEDNOM CENTRU

V. Kočka, P. Toušek, H. Línková, M. Laboš, F. Bednář, M. Havlíková, J. Sulženko, P. Widimský (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Cílem naší prospektivní práce bylo zjistit incidenci a klinickou závažnost intravaskulární hemolýzy po katetrizační implantaci aortální chlopně (TAVI) typu CoreValve. V literatuře je popsán výskyt intravaskulární hemolýzy i při lehké aortální regurgitaci na chirurgické aortální náhradě. Paravalvulární regurgitace je po TAVI častá. Dalším možným mechanismem hemolýzy po implantaci protézy Corevalve je fragmentace krvinek při průtoku podpůrným rámem.
Soubor a metodika:
V období duben 2009 až srpen 2011 jsme implantovali samoexpandibilní aortální protézu typu CoreValve 50 pacientům. Do 30 dnů zemřela jedna pacientka, náš soubor tedy tvoří 49 pacientů. Za 30 dnů až 6 měsíců po TAVI byly vyšetřeny parametry hemolýzy (tedy krevní obraz včetně retikulocytů a schistocytů, bilirubin, LDH, haptoglobin) a základní laboratorní hodnoty, jako například CRP či jaterní testy AST a ALT. Klinicky byla hemolýza definována dle Skoularigise, podmínkou je zvýšená hladina LDH nad 3,7µkat/L a dále přítomnost alespoň 2 z následujících parametrů: koncentrace hemoglobinu pod 13,8g/dL (muži) nebo pod 12,4g/dL (ženy); retikulocytóza nad 2%; haptoglobin v séru pod 0,5g/L; přítomnost schistocytů. Tíži hemolýzy jsme hodnotili dle Horskottových kriterií.
Výsledky:
Základní charakteristika souboru je typická pro TAVI, jen stručně průměrný věk 80 let, průměrné logistické EuroScore 23%. Klinicky se manifestující hemolýzu vyžadující krevní převody jsme nepozorovali u žádného pacienta. Subklinická, laboratorní hemolýza dle Skolarigise byla přítomna u 11 pacientů, tedy 22%. Vždy se jednalo o hemolýzu lehkou s LDH pod 6,8µkat/L. Nenalezli jsme žádnou statisticky významnou souvislost mezi výskytem hemolýzy a tíží aortální regurgitace. Prokázali jsme statisticky významný vzestup hladiny LDH (před TAVI 3,07µkat/L, po TAVI 4,09µkat/L, p pod 0,0001 dle t-testu), přičemž hladina ALT se nemění.