Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ÚLOHA SESTRY SPECIALIZOVANÉ AMBULANCE PŘI DISPENZARIZACI PACIENTŮ S PŘÍSTROJOVOU LÉČBOU CHRONICKÉHO SRDEČNÍHO SELHÁNÍ

O. Komendová, I. Mertová, I. Marková, F. Málek, M. Schejbalová, J. Šimon, R. Vopálka, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - sesterský, XX. výroční sjezd ČKS

Ambulance srdečního selhání a hypertenze Nemocnice Na Homolce (ASS NNH) zajišťuje diagnostiku a farmakoterapii s chronickým srdečním selháním (CHSS), provádí vyšetření nových pacientů, indikuje pacienty k přístrojové léčbě srdečního selhání, provádí echokardiografii, zátěžové testy, spolupracuje s kardiostimulační ambulancí (KS). ASS zajišťuje vyšetření pacientů s farmakorezistentní arteriální hypertenzí a pacientů po MAZE proceduře.
 V roce 2011 bylo v ASS NNH provedeno celkem 4818 ambulantních kontrol pacientů, z toho 1605 pacientů s CHSS. Zavedení přístrojové léčby zahrnuje v roce 2011 celkem 483 implantací defibrilátorů (ICD) a přístrojů pro resynchronizační léčbu (biventrikulárních defibrilátorů –BiV-ICD), z toho u 332 nemocných se jednalo o primoimplantaci a u 151 pacienta o výměnu přístroje.
  Péče o pacienty s přístrojovou léčbou CHSS tedy představuje přibližně 25% činnosti ASS.
Úloha sestry spočívá v dietním a režimovém poradenství, zajišťuje vyplňování dotazníků kvality života, poradenství v oblasti optimální farmakoterapie, provádění a interpretace zátěžových testů (walk test, spiroergometrie). ASS ve spolupráci s echokardiografickou laboratoří (ECHO) zajišťuje pravidelná vyšetření pacientů s CHSS.
 U pacientů s ICD a BIV ICD pak navíc v dispenzární péči pacientů v koordinaci s KS ambulancí. Osvědčil se model, že vyšetření v KS ambulanci předchází vyšetření v ASS. Tato meziborová spolupráce umožňuje například optimalizaci farmakoterapie s dosažením cílové dávky léků s prognostickým dopadem u většího počtu pacientů. ECHO laboratoř pak zajišťuje nejen vyšetření kandidátů BiV-ICD (hodnocení asynchronie), ale i optimalizaci již zavedeného přístroje.
 Koordinace všech těchto činností je řízena sestrou ASS, zlepšuje se tak i komfort pro pacientů, jejichž kvalita života je významně omezená.