Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MLADÍ NEMOCNÍ S ANAMNÉZOU AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU: HODNOCENÍ SEXUÁLNÍ DYSFUNKCE POMOCÍ DOTAZNÍKU IIEF (INTERNATIONAL INDEX OF ERECTILE FUNCTION)

G. Dostálová, J. Bělohlávek, K. Jirátová, M. Škvařilová, K. Bojanovská, M. Ingrischová, D. Karetová , V. Mrázek, A. Linhart (Praha, Olomouc)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

ÚVOD:  Ischemická choroba srdeční a její akutní formy znamenají u mladších jedinců razantní změnu v životě pacienta. Změna životního stylu, dodržování sekundární prevence a užívání doporučené medikace mohou výrazně ovlivnit jejich kvalitu života, stupeň deprese a míru sexuální dysfunkce.
METODIKA:V kardiologické ambulanci II. Interní kliniky VFN jsou sledováni nemocní, kteří prodělali časný akutní infarkt myokardu (AIM), (muži před 45. a ženy před 55. rokem věku). Všichni nemocní jsou dispenzarizování a v rámci sekundární prevence ICHS léčeni dle guidelines kardiologické společnosti. V rámci sledování vyplnili tito nemocní mezinárodně užívané a validované dotazníky hodnocení sexuální dysfunkce.Použita byla zkrácená verze dotazníku IIEF (International Index of Erectile Function). Dotazy jsou zaměřeny na  důvěru ve schopnost dosažení a udržení erekce (otázka 1), dosažení erekce dostatečné k realizaci styku (otázka 2), schopnost imise penisu do pochvy (otázka 3), schopnost udržení erekce do ejakulace (otázka 4), dosažení uspokojení (otázka 5). Celkové skóre zkrácené verze je 25. Pokud je výsledný počet bodů nižší než 21,jedná se o určitý stupeň erektilní dysfunkce.
VÝSLEDKY:  Průměrné hodnoty u jednotlivých skupin jsou v tabulce.

ZÁVĚR: Nemocní s ICHS netrpí pouze klasickými obtížemi, jako angina pectoris a dušnost, ale prodělají-li AIM v mladším věku, výrazně snižuje kvalitu jejich života i sexuální dysfunkce. Dotazník IIEF je dobře dostupnou možností, jak takové obtíže zjistit a hodnotit.Dále budou rovněž diskutovány možnosti terapie, medikamentózní i psychoterapeutické.

Tato práce byla podpořena IGA MZČR NS 9770-4/2008

 Skupina

 počet pacientů/

 počet pacientů se skore pod 20

 1  2  3  4  5
 mladí po AIM  76 /25  3,58  4,23  4,29  4,12  4,17
 starší po AIM  21 /19  2,21  2,31  2,63  2,47  3,15
 zdraví  27 /1  4,42  4,8  4,96  4,53

 4,76