Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ZVÝŠENÝ POMĚR KOTNÍK-PAŽE JE SPOJENÝ SE ZVÝŠENOU TUHOSTÍ AORTY. STUDIE POST-MONICA

P. Wohlfahrt, A. Krajčoviechová, J. Seidlerová, D. Palouš, M. Ingrischová, V. Adámková, J. Filipovský, R. Cífková (Praha, Plzeň)
Tématický okruh: Kardio 35 - původní sdělení
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS

Snížený poměr kotník-paže (ABI) je diagnostický pro ischemickou chorobu dolních končetin a je nezávislým prediktorem kardiovaskulární morbidity a mortality. V současnosti není zřejmý vztah mezi zvýšeným ABI a kardiovaskulárním rizikem. V minulosti byl prokázán vztah mezi zvýšeným ABI a hypertrofií levé komory, který byl nezávislý na subklinické ateroskleróze. Cílem naší studie bylo porovnat aortální rigiditu, jako nezávislý marker kardiovaskulárního rizika, mezi pacienty s nízkým (<1.0), normálním (1.0–1.4) a vysokým ABI (>1.4). 
Metodika: Do studie jsme zařadili 911 pacientů ze studie post-MONICA (náhodně vybraný 1% populační vzorek české populace průměrného věku 54±13.5 let, 47% mužů). ABI jsme měřili ručním Dopplerem, PWV jako parametr aortální tuhosti pomocí přístroje Sphygmocor. 
Výsledky: Z celkového počtu 911 osob, 28 (3.1%) mělo nízký ABI a 23 (2.5%) vysoký ABI. Aortální tuhost byla zvýšená u osob s nízkým (11.1±2.8 vs. 8.3±2.3, p <0.001) i vysokým ABI (10.8±2.5 vs. 8.3±2.3, p <0.001) ve srovnání s jedinci s normálním ABI. Po adjustaci na věk, pohlaví, systolický, diastolický a střední arteriální tlak zůstala aortální tuhost zvýšená u osob s nízkým i vysokým ABI. V logistické regresní analýze byly nezávislými prediktory zvýšeného ABI zvýšená aortální tuhost, glykémie, mužské pohlaví a anamnéza hluboké žilní trombózy.
Závěr: V naši práci jsme jako první prokázali zvýšenou aortální tuhost u osob s vysokým poměrem kotník-paže. To poukazuje na zvýšené kardiovaskulární riziko osob s inkompresibilitou tepen dolních končetin. Zvýšená aortální rigidita může vysvětlit vztah mezi vysokým ABI a hypertrofií levé komory, který není zprostředkován aterosklerózou.