Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KLASIFIKACE PŘÍČIN ISCHEMICKÝCH CMP A NEUROLOGICKÝ POHLED NA JEJICH LÉČBU

D. Šaňák (Olomouc)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXVII. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: Česká asociace kardiovaskulárních zobrazovacích metod

Ischemické cévní mozkové příhody (iCMP) zůstávají stále jednou z nejčastějších příčin morbidity a mortality. Včasné a přesné určení příčiny iCMP je klíčové pro efektivní sekundární prevenci. K určení příčiny slouží klasifikační systémy. Nejstarší a dosud nejpoužívanější je TOAST klasifikace, která rozděluje příčiny iktu na 5 hlavních skupin: a) ateroskleróza velkých tepen, b) postižení malých tepen, c) kardioembolizace, d) ostatní určené příčiny, e) neurčené – kryptogenní. Přesnější a podrobnější systém představuje novější ASCOD klasifikace, ve kterém je každá z etiologických kategorií navíc odstupňována podle diagnostické jistoty (stupeň 1-3).

V posledních letech se výzkumná pozornost zaměřuje na skupinu pacientů s neurčenou – kryptogenní příčinou iCMP, zejména pak na podskupinu iCMP s klinickými a zobrazovacími charakteristikami svědčícími pro embolizační mechanismus vzniku iktu – Embolic Stroke of Undetermined Source (ESUS). Tito pacienti mají velmi vysoké riziko recidivy iktu a příčinnou iktu bývá často nerozpoznaný kardiální zdroj embolizace (paroxysmální FS, AS plát v oblouku aorty, PFO s PL zkratem apod.). Z těchto důvodů je velmi důležité u těchto pacientů precizní vyloučení možné kardioembolizace, která zahrnuje dlouhodobý Holterovský EKG monitoring, jícnovou echokardiografii a stanovení sérových hodnot specifických srdečních markerů. Následná farmakologická a případně intervenční sekundární prevence by měla zohledňovat mechanismus vzniku iktu.

Práce byla podpořena start-up grantem instituční podpory FNOL 87-85, grantem IGA LF UP_2019_008 a projektovým programem MZ ČR s reg. č. 17-30101A.