Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ŽIJEŠ SRDCEM - PREVENCE KARDIOVASKULÁRNÍCH ONEMOCNĚNÍ V PRAXI

M. Čermáková, K. Vacková (Praha)
Tématický okruh: Primární a sekundární prevence
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXVII. výroční sjezd ČKS

Cíle

V neziskové organizaci Loono poskytujeme jasné a ověřené informace ohledně prevence kardiovaskulárních onemocnění. Naším cílem je šířit povědomí o naší preventivní činnosti mezi lékaře. Ukazujeme, jak jsou vedeny naše workshopy, způsob předávání odborných informací laické veřejnosti a také obsah předávaných informací. Záštitu nad námi převzala 1. lékařská fakulta UK a LF v Hradci Králové. 

Metody
Formou osobního kontaktu, edukačních videí a brožur vzděláváme širokou veřejnost o možnostech prevence kardiovaskulárních  onemocnění. Informace jsou také šířeny prostřednictvím sociálních sítí a médií. O zdraví a těle mluvíme srozumitelně, nestrašíme děsivými statistikami a inspirujeme ostatní, aby se o sebe starali rádi a zavčas.

Edukace v oblasti prevence a včasné diagnostiky kardiovaskulárních onemocnění - “Žiješ srdcem”
V teoretické části workshopu mluvíme o projevech ischemické choroby srdeční, cévní mozkové příhody, první pomoci a rizikových faktorech. Informujeme o prevenci obezity, pohybové aktivitě, spánkovém režimu i kouření. Vyzýváme veřejnost k návštěvám preventivních prohlídek.  V praktické části si přítomní mohou nechat změřit krevní tlak, vyzkoušet použití fonendoskopu, a základy laické resuscitace  a skrz modely nebo augmentovanou realitu tak vidět činnost srdce i jiných orgánů.

Výsledky
Loono tvoří tým 120 mediků a mladých lékařů. Za 4 roky existence Loono uspořádalo více než 650 workshopů a celkem tak vyškolilo více než 35 000 lidí v oblasti prevence. V rámci kampaně “Žiješ srdcem” jsme vyškolili více než 15 000 lidí.

Závěr
V Loono vedeme veřejnost k prevenci. Zvýšením zájmu o vlastní zdraví tak předcházíme vzniku závažných onemocnění. Ukázkou workshopu Žiješ srdcem rozšíříme povědomí o preventivní činnosti mezi lékařskou veřejnost a dáme tak možnost nahlédnout, jak srozumitelným jazykem šíříme povědomí o prevenci.