Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SKIASKOPICKÉ A EKG CHARAKTERISTIKY SPRÁVNÉHO UMÍSTĚNÍ PRAVOKOMOROVÉ ELEKTRODY DO MIDSEPTA

P. Osmančík, P. Štros, D. Heřman, K. Čurila, R. Petr (Praha)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Pro implantaci elektrody do midsepta pravé komory existuje několik skiakopických a EKG kritérií. Pro jejich nepřesnost může být i při jejich dodržení během implantace skutečná poloha zakotvení elektrody v přední stěně či dokonce laterální stěně pravé komory. Cílem práce bylo verifikovat skutečné zakotvení pravokomorové elektrody pomocí CT a najít co nejpřesnější skiaskopická či EKG kritéria umístění elektrody v midseptu.

Soubor a metodika: Do studie byli prospektivně zařazováni pacienti indikováni k implantaci kardiostimulátoru starší 60 let, s absencí renálního onemocnění a alergie na jod. Pravokomorová elektroda byla implantována do midsepta na základě standardních kritérií z LAO projekce. Všem pacientům byla poloha elektrody na konci implantace zaznamenána v AP, LAO 45, RAO 30 a LL projekci. CT vyšetření se zaměřením na přesné zakotvení   elektrody bylo provedeno s odstupem 2-6 týdnů.

Výsledky: Zařazeno bylo 26 pacientů. Dle provedeného CT byla elektroda v midseptu u 16  z nich, u zbylých 10 byla elektroda lokalizována v přední stěně pravé komory či anteroseptálním přechodu. Ze skiaskopických charakteristik byla správná poloha elektrody spojena s větší vzdáleností od levé kontury srdečního stínu v RAO projekci (4 el. z 16 midseptálních ve vnějším kvadrantu vs. 9 z 10 anteriorních)  a posteriorním zakřivením (proti páteři) v LL projekci (5 s midseptální a 0 s anteriorní lokalizací elektrody). Z EKG charakteristik byla midseptální poloha oproti anteriorní spojena s notchingem kmitu R (11/16 z midseptálních vs. 2/10 z anteriorních) v I svodu. Přítomnost q či QR v I.svodu nebyla rozdílná mezi oběma skupinami.

Závěr. Přesná implantace do midsepta je obtížná, přes optimální tvar v LAO během implantace je řada elektrod umístěna v přední stěně. Nejspecifičtější znakem pro midseptální lokalizaci poloha elektrody proti páteři v LL projekci.