Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

GIGANTICKÉ ANEURYSMA BŘIŠNÍ AORTY A DILATAČNÍ KARDIOMYOPATIE

G. Štěrbáková, R. Vančata, J. Baxa (Plzeň)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XXVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Aneurysma abdominální aorty (AAA) je degenerativní onemocnění s potenciálně fatálním průběhem. Riziko ruptury stoupá s diametrem, při velikosti nad 8 cm dosahuje 95%/5let. Patofyziologicky se na vzniku AAA podílí ateroskleróza, současně je postižena aortální stěna při poruše proteolytických mechanismů.  Dilatační KMP je spolu s ICHS nejčastější příčinou srdečního selhání.

Kazuistika: 63- letý, dosud zdravý muž, kuřák, v 5/2018 vyšetřen pro chronické bolesti zad. Při vyšetření hmatná pulzující rezistence v oblasti pupku, na USG popsáno objemné AAA. Doplněno CTAG břišní aorty, nález  vakovitého AAA s diametrem  81mm začínající v úrovni pravé renální tepny, bez leaku. S ohledem na rozměr AAA plánováno chirurgické řešení. Při předoperačním vyšetření na EKG chronický LBBB, ECHO s nálezem těžce dysfunkční dilatované LKS s EF 20% a středně významné funkční MiR 2-3/4. Pacient stran srdečního selhání zcela asymptomatický,  bez stenokardií. Doplněno CTAG věnčitých tepen bez nálezu významné stenózy. Vzhledem k DKMP s těžkou dysfunkcí LKS operační výkon odložen, zvažováno řešení endovaskulární, to ale technicky nemožné. Ambulantně titrována léčba srdečního selhání, pacient zcela asymptomatický. V 8/2018 kontrolní ECHO, trvající těžká dysfunkce LKS. S ohledem na rozměr AAA operace i přes vyšší operační riziko doporučena, pacient souhlasil. Dne 10.10. 2018 provedena nekomplikovaná resekce AAA s A-A náhradou. Pooperační průběh neproblematický, pacient po celou dobu KP kompensovaný, týden po operaci dimitován. Nyní sledován v cévní ambulanci a v ambulanci srdečního selhání. Stále bez potřeby diuretické léčby, klinicky NYHA I.

Závěr: Lze spekulovat o společné patofyziologii AAA a DKMP. Nález gigantického aneurysmatu břišní aorty a dilatační kardiomyopatie s těžkou dysfunkcí LKS u zcela asymptomatického pacienta je příkladem relativity pojmu „dosud zdravý“.