Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TROMBÓZA DESCENDENTNÍ AORTY JAKO PŘÍČINA PERIFERNÍ EMBOLIZACE

M. Prokopová, T. Mráz, P. Neužil  (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XXVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Nejčastější zdrojem periferní embolizace je srdce. Velmi častou příčinou je intrakardiální trombus při fibrilaci síní, dále pak trombus při poinfarktovém aneurysmatu , endokarditida a srdeční tumory. Příčnou embolie může být také paradoxní embolizace přes defekt septa síní či foramen ovale patens. Zdrojem embolů může být i trombóza aorty na exulcerovaném aterosklerotickém plátu nebo v aneuryzmatu.

Kazuistika: 45 letá obézní kuřačka byla akutně přijata na oddělení cévní chirurgie se známkami akutní embolizace do levé dolní končetiny, angioCT prokázalo embolii do arteria femoralis communis. Akutně byla provedena embolektomie arterie femoralis communis vlevo a extrakce embolů a čerstvých trombů z periferního řečiště levé dolní končetiny Fogartyho katetrem. V rámci pátrání po příčině embolie byla provedena jícnová echokardiografie bez průkazu intrakardiálního trombu, defektu síňového septa či foramen ovale patens, překvapujícím nálezem byl spontánní echokontrast v descendentní aortě a nález vysoce mobilního válcovitého trombu. Nález byl verifikován i angioCT vyšetřením. Přímou aortotomií bylo provedeno chirurgické odstranění trombu fixovaného pod odstupem levé arteria subclavia. Vyšetření trombofilií prokázalo pouze vysokou hladinu faktoru V, VIII a fibrinogenu, genetické vyšetření odhalilo heterozygotní mutaci MTHFR A1298C, bez průkazu Leidenské mutace či mutace protrombinu. Před propuštěním bylo provedeno kontrolní angioCT s příznivým pooperačním průběhem. Pacientce byla nasazena dlouhodobá antikoagulační léčba, je sledovaná ambulantně na cévní chirurgii a je bez recidivy trombózy. 

Závěr: Při podezření na akutní embolizaci do tepen dolních končetin je jícnová echokardiografie základním vyšetřením, které pomůže odhalit zdroj embolizace.