Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POUŽITÍ STEREOTAKTICKÉ RADIOCHIRURGIE K BLOKÁDĚ GANGLION STELLATUM – PRVNÍ ZKUŠENOSTI

M. Hudec, O. Jiravský, R. Špaček, R. Neuwirth, J. Fismol, L. Škňouřil, J. Cvek (Třinec, Ostrava)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XXVII. výroční sjezd ČKS

Cíl: prezentovat první zkušenosti s blokádou ganglion stellatum (GS) pomocí stereotaktické radiochirurgie.
Úvod: horní hrudní sympatektomie (HHS) je zavedenou metodou léčby řady onemocnění, jako jsou nadměrná potivost rukou a podpaží (hyperhidróza), poruchy prokrvení rukou (Raynaudův fenomén, Sudeckova choroba, sklerodermie) a červenání obličeje. Bývá zvažována i u dalších, jako např. regionální algický syndrom, akutní reakce na stres, posttraumatická stresová porucha, komorové a supraventrikulární arytmie a refrakterní angina pectoris (AP). Byly publikovány práce, kdy jako alternativy chirurgického přístupu byla použita aplikace fenolu, nebo radiofrekvenční energie do oblasti horního hrudního sympatiku. My jsme u nemocného s refrakterní AP použili novou metodu blokády pomocí stereotaktické radiochirurgie. Nemocní se závažným difúzním nálezem na koronárních tepnách trpí často limitující refrakterní AP, navzdory všem možnostem revaskularizační a farmakologické léčby.
Metodika: u nemocného s refrakterní AP na maximální farmakoterapii a nerevaskularizovatelným koronárním nálezem jsme nejprve provedli ultrazvukem navigovanou anestetickou blokádu GS k ověření responderství. Poté jsme pod kontrolou ultrazvuku zavedli zlatou partikuli ke GS (tzv. fiducial marker), aby mohla být oblast spolehlivě stereotakticky zaměřena. Po provedení CT jsme označili cílovou oblast a tuto následně stereotakticky ozářili, kdy do cílového objemu 3 ml byla aplikována dávka 40 Gy.
Závěr: HHS pomocí stereotaktické radiochirurgie je technicky proveditelná, lze ji provést ambulantně, nepozorovali jsme akutní komplikace. Má potenciál stát se minimálně invazivní léčbou pro řadu nemocných nejen s refrakterní AP, ale i ve výše uvedených indikacích. Tito se pak vyhnou radikální chirurgické sympatektomii. Metodu lze teoreticky rozšířit i na jiné segmenty sympatiku v dalších indikacích.