Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

INHIBITORY PROPROTEIN KONVERTÁZY SUBTILISIN/KEXINU 9 (PCSK9I) Z POHLEDU LÉKAŘŮ A PACIENTŮ CENTRA PRO LÉČBU PCSK9I V IKEM – PRVNÍ ZKUŠENOSTI Z PRAXE

M. Vitásková, J. Franeková, M. Hovorková, L. Peterková, J. Lupínková, J. Bělohoubek, V. Mrázová, A. Malá, J. Žižka, V. Adámková (Praha)
Tématický okruh: Primární a sekundární prevence
Typ: Poster - lékařský, XXVII. výroční sjezd ČKS

Prezentována jsou data získaná v prvních měsících fungování Centra pro léčbu inhibitory proprotein konvertázy subtilisin/kexinu9 (PCSK9i) Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Indikace ke schválení úhrady PCSK9i jsou založené na stanovení kardiovaskulárního rizika, výsledcích laboratorních vyšetření lipidů a lipoproteinů a snahy o dosažení jejich cílových hodnot, zapojení nefarmakologických opatření a na farmakoterapii dyslipidemie. Výše uvedené je zasazeno do kontextu stávající palety hypolipidemické terapie, kterou PCSK9i rozšiřují. Uvedené jsou dokumenty, na nichž jsou indikace a léčba PCSK9i založené (evropská doporučení pro prevenci KVO a léčbu dyslipoproteinemie a odborná stanoviska).

Zmíněné jsou preparáty PCSK9i (alirocumab – Praluent a evolocumab – Repatha, Amgen) v České republice t.č. dostupné a možné nežádoucí účinky této biologické léčby, které porovnáváme s prezentovaným souborem. Předkládáme vyhodnocení dosažených koncentrací LDL-cholesterolu při léčbě PCSK9i a event. i dalších parametrů lipidogramu, které terapie PCSK9i ovlivňuje, pokud byly vyšetřovány, např. lipoprotein a [Lp(a)].

Na základě výše uvedeného jsme navázali spolupráci s ambulantními lékaři, vč. lékařů praktických, abychom jim usnadnili orientaci v dané problematice. Pro tyto lékaře, kteří s naším centrem spolupracují a v budoucnu spolupracovat budou, jsme připravili strukturovaný dokument pod názvem „Jak správně léčit dyslipidemii a zároveň tak postupně získávat podklady pro případnou indikaci léčby PCSK9i“.

Na závěr uvádíme přehled, jak dle současných doporučení postupovat během vlastní léčby PCSK9i, počínaje laboratorními kontrolami dle stávajících úhradových podmínek.