Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PAPILÁRNÍ FIBROELASTOM PŘEHLED LITERATURY A SERIE KAZUISTIK.

T. Urbanec, I. Šotolová , T. Paleček, P. Kuchynka, M. Pšenička, Š. Havránek, J. Lubanda, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XXVII. výroční sjezd ČKS

Primární srdeční tumory jsou relativně vzácným nálezem (0,02 % autopsií). Papilární fibroelastom tvoří kolem 10% všech srdečních tumorů, ale kolem 75% tumorů srdečních chlopní. Jde o drobný, pomalu rostoucí avaskulární, biologicky benigní tumor. Typicky je fibroelastom náhodným nálezem při vyšetření z jiné indikace. V případě klinické syptomatiky se fibroelestom nejčastěji manifestuje kardioembolizačními komplikacemi, kdy embolizuje nasedající trombus i mikročástice tumoru.
Kauzální terapii je chirurgická excize tumoru ev. s valvuloplastikou. Indikováno je operační řešení v případě symptomů. V případě asymptomatického průběhu je přípustný i konzervativní postup.
Prezentujeme dvě kazuistiky:
Případ 1: 61letý pacient s chronickým srdečním selháním s EF LK 30%, byl přijat k implantaci ICD v rámci primární prevence. Při vstupním TTE a následném TEE zjištěn kulovitý hyperechogenní homogenní útvar o průměru 7mm nasedající na závěsný aparát  mitrální chlopně, dle morfologického obrazu odpovídající nejspíše papilárnímu fibroelastomu. S ohledem na dosud zcela asymptomatický průběh, vyšší operační riziko a nižší embolizační potenciál volen primárně konzervativní postup.

Případ 2:66-letý pacient po iCMP  byl přijat k dovyšetření pro susp. papilární fibroelastomu aortální chlopně. Dle TEE mobilní,  difuzně hyperechogenní masa 3x6mm,  lehce ovoidní, s nerovnými okraji, vycházející z okraje baze nekoronárního cípu aortální chlopně a dále hyperechogenní masa nasedající na pravý koronární cíp. Doplněna CT koronarografie a následně SKG ( s cerebrální protekcí) s verifikací stenóz na RIA, RD1, RIM a RIVP. Při operaci nalezeny čtyři nádory na aortální chlopni ( největší sasankovitý nádor 3x4mm z komisury mezi nekoronárním a levým cípem), dále nalezena susp. stopka nádoru na závěsném aparátu mitrální chlopně. Provedena resekce tumorů a plánovaný čtyřnásobný bypass.