Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AKUTNÍ TEPENNÝ UZÁVĚR DOLNÍ KONČETINY JAKO PRVNÍ PROJEV INFARKTUMOKARDU S ELEVACEMI ST ÚSEKU

M. Červinková, A. Novák, J. Herman, R. Špaček, M. Bastroň, M. Kvašňák, M. Derner, I. Lažanská, P. Červinka (Hradec Králové, Ústí nad Labem)
Tématický okruh: Kardio 35 - kazuistiky
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Autoři prezentují případ 69ti letého muže, hypertonika s dyslipidémií a diabetika na inzulinové léčbě, který byl přijat do spádového chirurgického zařízení pro akutně vzniklou bolest v celé levé dolní končetině. Fyzikální vyšetření a emergentní CT angiografické vyšetření tepen dolních končetin prokázalo okluzi levé společné stehenní tepny vlevo. Nemocný byl plánován k urgentnímu cévnímu chirurgickému zákroku, ale interní předoperační vyšetření odhalilo akutní přední infarkt myokardu s elevacemi ST úseku s počínajícím plicním otokem. 
Nemocný byl ihned transportován k provedení přímé perkutánní koronární intervenci (PCI) na Kliniku kardiologie, Krajské zdravotní a.s., Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z. Selektivní koronarografie prokázala těžké difůzní postižení věnčitých tepen s chronickým uzávěrem pravé věnčité tepny a čerstvou okluzí ramus interventricularis anterior (RIA). Tepna byla bez problémů rekanalizována a byl implantován holý ocelový stent. Ventrikulografie levé komory a posléze i urgentní ultrazvuk srdce prokázaly velký čerstvý trombus v hrotu levé komory srdeční.
Z důvodu pokračující ischémie levé dolní končetiny provedl cévní chirurg druhý den po přímé PCI trombektomii levé stehenní tepny za použití Fogartyho katétru. Samotný výkon i další hospitalizace proběhly bez komplikací. Ihned po zákroku došlo k obnovení pulsací na levé dolní končetině až do periferie.
Nemocný byl propuštěn kardiopulmonálně kompenzován a bez známek ischémie dolních končetin 7. den po výkonu s léčbou warfarin, duální protidestičková léčba po dobu 1 měsíce, inhibitory protonové pumpy také po dobu 1 měsíce, inhibitory angiotenzin-konvertujícího enzymu, spironolakton, betablokátory, statiny a inzulinoterapie. Kontrolní fyzikální vyšetření 9 měsíců po výkonu neprokazuje ischémii dolních končetin, nemocný je bez stenokardií, funkční klasifikace NYHA II.