Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POŠLEME PACIENTA NA SPECT...

I. Kuníková, O. Lang (Praha)
Tématický okruh: Nukleární kardiologie
Typ: Poster - sesterský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod:
SPECT (Single Photon Emission Computed Tomography) je v nukleární medicíně často využívaná metoda snímání, která se uplatňuje i při vyšetřování kardiovaskulárního systému.
Cíl:
Seznámit se základním principem metody, jednotlivými možnostmi využití v kardiologii a novými trendy vývoje oboru.
Obsah sdělení:
Tomografie je zobrazení řezů v různých rovinách vedených trojrozměrným objektem. Řezy jsou vytvářeny počítačovým zpracováním planárních obrazů vyšetřovaného místa, snímaných pod mnoha úhly detektorem kamery obíhajícím kolem pacienta. Nukleární medicína snímá záření emitované z těla pacienta po podání radiofarmaka. Podle použitého radionuklidu (způsobu, jakým probíhá jeho radioaktivní přeměna) se rozlišuje jednofotonová (SPECT) a pozitronová emisní tomografie (PET).
Radiofarmakum je látka se známou kinetikou v organismu obsahující radionuklid, který umožňuje její zevní detekci. Pomocí SPECT vyšetření lze výběrem vhodného radiofarmaka zobrazit perfuzi myokardu (201Tl, 99mTc značené deriváty nitrátů), viabilitu myokardu (201Tl), perfuzi (99mTc makroagregáty albuminu) nebo ventilaci (99mTc aerosol) plic, objem krve v komorách nebo části cévního řečiště (99mTc značené erytrocyty).
V posledních letech se uplatňují hybridní systémy (SPECT i CT v jednom přístroji) umožňující fúzi zobrazení funkce (scintigrafie) a anatomie (pomocí rtg záření – klasické CT).
Závěr:
SPECT zobrazení má široké klinické použití v různých medicínských oborech. Eliminuje vzájemné překrývání jednotlivých tkání při planárním snímání, má lepší kontrast obrazu a zlepšuje topografickou lokalizaci. Zobrazení prostorových vztahů jednotlivých struktur je dále zkvalitněno fúzí obrazů.