Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

STANOVENÍ ANTI-HLA PROTILÁTEK V PŘEDTRANSPLANTAČNÍM OBDOBÍ PREDIKUJE PROTILÁTKAMI ZPROSTŘEDKOVANOU REJEKCI U PACIENTŮ PO TRANSPLANTACI SRDCE

T. Gazdič, E. Slimáčková, I. Málek, A. Slavčev, M. Kubánek, J. Pirk (Praha)
Tématický okruh: Transplantace
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Protilátkami zprostředkovaná rejekce (AMR) představuje významnou příčinu morbidity a mortality u pacientů po ortotopické transplantaci srdce (OTS). Novější analytické metody mohou detekovat protilátky proti lidským leukocytárním antigenům (HLA) i u pacientů s negativním crossmatch (CM) testem založeném na komplement dependentní cytotoxicitě (CDC). Našim cílem bylo porovnat tyto dvě metody jako prediktory rejekce u příjemců srdce po OTS.

Metody: Studijní skupina zahrnovala 187 pacientů (150 mužů (80%) a 37 žen (20%)), ve věku 50 +/- 11 let, kteří podstoupili první OTS v našem centru v letech 2005-2010. 44 pacientů (23%) mělo mechanickou srdeční podporu před OTS. Všichni dostali indukční imunosupresi antitymocytárním glubulinem, po které následovala standardní imunosuprese (tacrolimus/cyclosporin + mycophenolate mophetil + prednison). Analyzovali jsme séra získaná před transplantací použitím techniky LabScreen (One Lambda) na platformě Luminex k detekci protilátek a srovnávali jsme výsledky s CDC-CM a HLA typizaci.
Výsledky: 6 pacientů (3,2%) mělo pozitivní CDC-CM. Anti HLA protilátky ve třídě I, třídě II a MICA protilátky byly zjištěny u 38 (20,3%), 16 (8,5%) a 25 (13,4%) pacientů. Donor-specifické protilátky (DSA) byly zjištěny u 22 pacientů (11,7%). U 11 (5,9%) pacientů došlo k rozvoji AMR. Protilátky proti HLA třídy I a DSA byly statisticky významně asociovány s AMR. Senzitivita a specificita pretransplantačně stanovených anti-HLA třídy I k predikci rejekce byla 45% a 81%. Pretransplantačně stanoveny DSA predikovaly rejekci se senzitivitou 36% a specificitou 90%.
Závěr: Pretransplantační protilátky proti HLA třídy I a donorspecifické protilátky jsou lepšími prediktory protilátkami zprostředkované rejekce jako CDC-crossmatch.
Tato práce byla podpořena grantem IGA MZCR NT11262-6/2010.