Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ENDOKARDIÁLNÍ STIMULACE LEVÉ KOMORY – SYSTÉM WICS

L. Dujka, J. Šimon, J. Petrů, F. Málek, L. Šedivá, M. Chovanec, E. Kronusová, P. Drahovzalová, P. Moučka, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Srdeční resynchronizace (CRT) je zavedenou metodou léčby srdečního selhání se sníženou ejekční frakcí. Naráží však na limitace dané nevhodnou konfigurací žilního systému levé komory (LK). Zavedení levokomorové elektrody (LVE) kardiochirurgicky je již invazivní výkon s nutností selektivní intubace. Variantou je ultrazvuková (UZ) endokardiální stimulace LK pomoci systému WiCS, užitého na našem pracovišti v rámci studie SELECT-LV.

Metoda a soubor: Systém tvoří baterie uložená subkutánně vlevo ve střední axilární linii a UZ vysílač. Cestou a. femoralis je retrográdně do hrotu LK zaveden UZ přijímač, který převádí UZ energii na elektrickou aktivaci LK. Nutná je přítomnost vhodného mezižeberního okna identifikovaného pomocí TTE. Systém komunikuje s již preimplantovaným zařízením poskytujícím pravokomorovou stimulaci (KS či ICD) a umožňuje tak synchronizovanou aktivaci obou komor. V období červenec 2013 – březen 2016 bylo na našem pracovišti zaimplantováno 18 pacientů (2 ženy, 16 mužů, průměrný věk 71 let, 11 ICHS, 7 DKMP). Důvodem byla nemožnost přístupu do CS, neoptimální stimulační parametry LVE či dislokace a limitující fascikulace bránice neodstranitelné reprogramací. Sledováni jsou po dobu 5 let (7 dní, 1, 3, 6, 9 a 12 měsíců a 1x ročně). Zahrnuto je klinické hodnocení, TTE a interogace přístroje s měřením QRS komplexu při různé konfiguraci (nativní, RV, LV a BiV).

Výsledky: Došlo ke klinickému zlepšení pacientů (NYHA), EFLK i signifikantnímu zúžení QRS. Úspěšnost implantace 100%. Evidováno 6 úmrtí, explantace pro infekci podkožní kapsy, pseudoaneurysma v třísle po zavedení přijímače. Průměrná doba životnosti baterie byla 20 měsíců.

Závěr: UZ stimulace LK je slibnou variantou pro pacienty, u nichž není možno využít jiné metody CRT. Limitací je především energetická náročnost a nízká kapacita baterie systému.