Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

INTEGROVANÝ SKRÍNING PO KRYPTOGENNÍ CMP POMOCÍ DLOUHODOBÉ TRANSTELEFONNÍ MONITORACE EKG V ČESKÉ A SLOVENSKÉ REPUBLICE

V. Bulková, D. Šaňák, A. Tomek, M. Brozman, R. Mikulík, M. Nevšímalová, J. Gandalovičová, D. Kovaříková, M. Táborský, M. Fiala (Brno, Olomouc, Praha, Nitra, SR, České Budějovice)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXVII. výroční sjezd ČKS

Cíl: V ČR a SR je odhadovaný počet kryptogenních CMP ročně kolem 4500 pacientů. Systematický skríning těchto pacientů a metody monitorace EKG nejsou ve všech nemocnicích a oblastech jednotné. Cílem práce je zhodnocení výsledků integrovaného skríningu fibrilace síní (FS) u pacientů po kryptogenní CMP spuštěného v roce 2016 telemedicínským centrem MDT ve spolupráci s ČKS a iktovými centry.
Metodika: Pacienti s CMP z nejasného zdroje v posledních 3 týdnech, u nichž monitorace EKG v průběhu hospitalizace neodhalila FS, byli iktovými centry referováni do integrované databáze MDT, odkud byli následně kontaktováni a odkud jim byl domů nebo do centra následné péče zaslán smyčkový nebo kontinuální záznamník EKG (Vitaphone, Faros, ECGPocket) s automatickým transtelefonním přenosem dat. Monitorace byla plánována na 3 týdny a data byla pravidelně editována a hodnocena a v případě detekce FS bylo referující iktové centrum informováno. Po ukončení monitorace byl záznamník vrácen do MDT a finální zpráva byla odeslána referujícímu lékaři k definitivnímu rozhodnutí o další léčbě.
Výsledky: Projekt zahrnul 36 iktových center z ČR a 11 center ze SR. Celkem bylo monitorováno 2229 pacientů (61±19 let, 45% žen) po dobu 21,3±5,9 dnů. FS byla zaznamenána u 205 (9,1%) pacientů. Celková cena monitorace byla 267 480 (120 na pacienta) €. V ČR dosáhly počty monitorovaných pacientů v letech 2016, 2017 a 1-9/2018 302, 754, resp. 1173, což odpovídalo ~10%, 25%, resp. 39% vhodných pacientů. Zastoupení pacientů z jednotlivých krajů ČR bylo nerovnoměrné.
Závěr: V průběhu projektu byl evidentní setrvalý nárůst referovaných pacientů. Počáteční zkušenosti ukazují, že služba se stala v průběhu tří let dostupná více než jedné třetině vhodných pacientů.