Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝSLEDKY KRÁTKODOBÉHO SLEDOVÁNÍ PACIENTŮ PO KATÉTROVÉ ABLACI NEURÁLNĚ ZPROSTŘEDKOVANÝCH BRADYKARDIÍ ČI SYNKOPÁLNÍCH STAVŮ

A. Bulava, J. Haniš, D. Sitek, A. Novotný (České Budějovice)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Radiofrekvenční (RF) katétrová ablace terminálních gangliových plexů (kardioneuroablace, KNA) se jeví jako slibná metoda léčby neurálně zprostředkovaných synkop či funkční symptomatické bradykardie (SB) zejm. u mladších jedinců, umožňující vyhnout se implantaci trvalého kardiostimulátoru (TKS).
Metodika: U pacientů s pozitivním atropinovým testem byla provedena anatomicky navigovaná KNA za pomoci 3D elektroanatomického systému CARTO3. Pacienti byli sledováni za pomoci implantabilních (pacienti se synkopou) anebo 7D EKG Holterů (pacienti se SB).
Výsledky: Soubor se skládal z 12 pacientů (6 mužů, 6 žen, prům. věk 42±13 let). 6 pacientů prodělalo alespoň jednu dokonanou synkopu, 2 pacienti měli pouze presynkopální stavy, 10 pacientů mělo dokumentovanou významnou SB, 6 pacientů paroxysmální AB blok (někteří z nich zároveň i SB). Prům. délka trvání asystolie činila 20±14 s (rozptyl 6-40 s). Prům. doba výkonu a skiaskopie činila 68±20 min, resp. 2,5±1,5 min, délka aplikace RF energie pak 12,6±4,8 min. KNA byla prováděna v pravé i levé síni u 10 pacientů, jen v levé síni u 10 pacientů. Prům. doba sledování po KNA činila 223±155 dnů. 9 z 10 pacientů s úvodní významnou SB nemělo po KNA dokumentovanou TF <50/min, TF vzrostla z prům. 52±10 /min na 76±12 /min a až na jednu pacientku se tedy vyhnuli nutnosti implantace TKS. Synkopa recidivovala u jediné starší pacientky z celého souboru (stáří 78 let), důvodem ale byla hypotenze při dehydrataci. U ani jednoho z 6 pacientů s paroxysmálním AV blokem nebyla tato převodní porucha po dobu sledování po KNA zachycena. Celkově lze hodnotit výsledek KNA jako velmi příznivý u 11 z 12 pacientů (92 %).
Závěr: KNA je velice účinnou invazivní léčbou neurálně zprostředkovaných synkop/bradykardií s velice nízkým počtem komplikací, dobrou tolerancí a symptomatickou úlevou u vybrané skupiny mladších pacientů.