Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

HODNOCENÍ MITRÁLNÍCH VAD VE SPECIALIZOVANÉM CENTRU S NÁVAZNOSTÍ NA KARDIOCHIRURGICKÉ ZÁCHOVNÉ OPERACE MITRÁLNÍ CHLOPNĚ: KDY POSLAT PACIENTA S MITRÁLNÍ REGURGITACÍ DO KARDIOCHIRURGICKÉHO CENTRA?

A. Večeřová, I. Skalský, Š. Černý, M. Kocík, M. Michel, J. Povolný (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Operace na mitrální chlopni (MCH) patří k běžným výkonům na kardiochirurgických pracovištích. Pokud je záchovná operace MCH indikována včas, nabízí nemocným nejlepší výsledek z hlediska dlouhodobého přežití. Podmínkou je ale predikovatelnost provedení záchovné operace, která se liší nejen v závislosti na patologii, ale nezřídka i mezi jednotlivými kardiochirurgickými pracovišti. Jednou z cest je soustředění takových pacientů do specializovaných center a implementace standardizovaných protokolů a procesů pro indikaci takových pacientů.

Dosavadní výsledky: Provedli jsme retrospektivní analýzu dat vycházející z Národního kardiochirurgického registru. V období 2007-2017 bylo na Kardiochirurgii NNH provedeno 1 625 rekonstrukcí na MCH z celkového množství 1 927 MR, což je 84% vs 59 % ve všech ostatních kardiocentrech v ČR mimo NNH, kde bylo provedeno 9 036 rekonstrukcí z celkového množství 15 996 indikovaných MR.


Perspektiva: Přednáška je zaměřena na výběr pacientů s onemocněními mitrální chlopně, kteří mají být odesláni do specializovaného centra a zároveň klade důraz na vysoce odborné transthorakální a transesofageální 2D a 3D echokardiografické vyšetření. Echokardiografická kvantifikace MR je jen prvním krokem na cestě k operačnímu výkonu. Kardiolog-echokardiografista v centru pomocí 2D a 3D/4D TEE zobrazí morfologii celého mitrálního komplexu s důrazem na patologii, kterou bude následně kardiochirurg na operačním sále řešit.


Závěr: V poslední dekádě je v kardiochirurgických centrech zaznamenán znatelný nárůst izolovaných mitrálních regurgitací. Centralizace těchto nemocných je správným krokem vedoucím k výborným medicínským výsledkům.