Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NÁHRADA AORTÁLNÍ CHLOPNĚ Z KOMPLETNÍ VS. PARCIÁLNÍ STERNOTOMIE. LIŠÍ SE DLOUHODOBÝ OSUD PACIENTŮ?

J. Hlavička, P. Toušek, K. Jirásek, V. Rizov, P. Budera, M. Majid, R. Fojt, H. Línková , P. Kačer (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Minimálně invazivní náhrada aortální chlopně z horní ministernotomie (upper hemisternotomy, UHS) se stala nedílnou součástí moderní kardiochirurgie. Oproti kompletní sternotomii (full sternotomy, FS) se tento minimálně invazivní přístup vyznačuje redukcí pooperační mortality a morbidity, rychlejším zotavením, kratší dobou hospitalizace a kosmeticky přijatelnějším výsledkem.

Cíl: Analyzovat a porovnat operační data, časné pooperační výsledky a dlouhodobý osud pacientů po náhradě aortální chlopně z UHS a FS.

Metody: peroperační data a časné pooperační výsledky byly analyzovány retrospektivně. V současné době probíhá analýza dlouhodobého osudu nemocných (mortalita, příčina rehospitalizace) z Národního registru hospitalizací ve spolupráci s Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Výsledky: Od ledna 2014 do října 2017 bylo Kardiochirurgické klinice FN Královské Vinohrady provedeno celkem 200 izolovaných náhrad aortální chlopně z UHS. Průměrný věk pacientů byl 68,5 (35-87), průměrná ejekční frakce byla 58% (20-75). Průměrná doba operace byla 142 minut (95 – 270) a doba trvání mimotělního oběhu 58 minut (33-133) a meziročně klesala (65 – 56 – 51 – 50 minut), stejně jako doba příčné svorky – ø 47 (23-116), meziročně 50-46-40-40 minut. Mechanická protéza byla implantována ve 42 případech (21%), stentovaná biologická protéza celkem u 98 (49%) pacientů a tzv. sutureless chlopeň u 60 pacientů (30%). Pozorovali jsme pouze 4 (2%) konverze pro obtížný přístup nebo krvácení a 9 (4,5%) operačních revizí pro krvácení nebo tamponádu. Třicetidenní mortalita byla 3%. Součástí prezentace bude i dlouhodobý osud pacientů ve srovnání se standardní sternotomickou náhradou aortální chlopně.

Závěr: Náhrada aortální chlopně z UHS je bezpečná, široce aplikovatelná metoda s krátkou křivkou učení, nízkou mírou konverze a velmi dobrými krátkodobými výsledky.