Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KAZUISTIKA A MOŽNOST OPORTUNISTICKÉHO SCREENINGU U TTR AMYLOIDOZY.

J. Duršpek, J. Baxa, R. Rokyta (Planá, Plzeň)
Tématický okruh: Choroby myokardu a perikardu
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: V posledních letech vzrůstá počet pacientů s diagnostikovanou TTR amyloidovou. Jak ukazují poslední studie, senilní TTR amyloidoza tvoří významný podíl HFpEF u starších pacientů. Recentně publikované výsledky studie ATTRACT se stabilizátorem transtyretinu tafamidisem dávají naději na zlepšení prognózy těchto pacientů.

Kazuistika: Prezentujeme případ pacienta, u kterého byly ve FN Plzeň opakovaně provedeny scintigrafie skeletu s použitím 3 typů difosfonátů značných techneciem 99mTc: MDP), HDP (hydroxymethylendifosfonová kyselina) a DPD (1,2 dikarboxypropandifosfonová kyselina). Scintigrafické scany byly prováděny v rámci sekundárního onkologického screeningu po operaci adenokarcinomu prostaty v r.1997.

Kumulace radiofarmaka v srdci (jako vs průkaz TTR amyoloidu) bylo prokázáno v r. 2015 (99m-MDP) v r. 2017 (99mTc-HDP) a v r. 2018 (99mTc-DPD). V r.2010 a předchozích vyšetřeních kumulace radiofarmaka v srdci popisována nebyla, recidiva onkologického postižení nebyla prokázána na žádném vyšetření.

U pacienta byla v r. 2016 je prvně popisována kardiální dekompenzace a prvozáchyt fibrilace síní. Symptomy vrazněji omezující fyzickou aktivitu pacienta jsou přítomné od r. 2017. TTR amyloidoza byla diagnostikována postupně na základě ECHO vyšetření (hypertrofie a restrikce LK, pokles longitudinálního strainu v bazálních partiích LK), MR, a DPD scanu v r. 2018, analýzou proběhlých scanů by však byla detekovatelná již v r. 2015.

Závěr: Tato kasuistika představuje motivaci k diskuzi nad možností oportunistického screeningu TTR amyloidozy u pacientů podstupující fosfátovou scintigrafii skeletu z jiné indikace. Dnes běžně používaný HDP scan je v literatuře zmiňvanou dostatečnou alternativou primárně doporučovaného DPD scanu. Oportunistický screening by mohl vést k časnému zahájení léčby se zlepšením prognózy.