Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SPONTÁNNÍ DISEKCE KORONÁRNÍCH TEPEN JAKO VZÁCNÁ PŘÍČINA KORONÁRNÍCH SYNDROMŮ V INTERVENČNĚ - KARDIOLOGICKÉ PRAXI. PŘEHLEDNÉ SDĚLENÍ + VLASTNÍ ZKUŠENOSTI

D. Richter, J. Ostřanský, M. Sluka, R. Štípal, M. Škvařilová, D. Vindiš, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: SCAD je vzácným nálezem s vysokou celkovou mortalitou, v klinické praxi se nejčastěji projevující akutním koronárním syndromem postihujícím většinou mladší ženy. V literatuře bylo dosud publikováno méně než 300 případů SCAD.

Cíl: Určení výskytu, klinických projevů a možností léčby spontánní disekce koronární tepny (SCAD) v intervenčně- kardiologické praxi.

Soubor a metodika: Na našem katetrizačním pracovišti jsme v posledních 6 letech zaznamenali 6 případů SCAD, což tvoří pouze 0,04% ze všech koronarografických vyšetření a 0,15% koronarograficky vyšetřených akutních koronárních syndromů. V našem souboru byli 2 muži a 4 ženy, 1x se jednalo o asymptomatický nález při koronarografii, 4x o proběhlý malý infarkt myokardu bez elevací ST úseků (NSTEMI) s normální kinetikou levé komory (LK) a normální ejekční frakci LK (EF LK), 1x se jednalo o akutní přední infarkt myokardu s elevacemi ST (přední STEMI). 2x byla SCAD řešena PCI s implantací stentů, 4x bylo postupováno konzervativně. Sdělení obsahuje popis a dokumentaci vlastního souboru.

Závěr: SCAD je v klinické praxi velmi vzácný nález prezentující se nejčastěji infarktem myokardu, v našem souboru byla SCAD léčena většinou konzervativně, případně stentingem.