Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝSLEDKY DLOUHODOBÉHO SLEDOVÁNÍ PACIENTŮ PO ENDARTEREKTOMII PLICNICE V ČR

D. Ambrož, P. Jansa, J. Lindner, J. Kunstýř, T. Paleček, P. Poláček, M. Aschermann, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Plicní hypertenze
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod a cíl:
Chronická tromboembolická plicní hypertenze (CTEPH) je jedna z forem prekapilární plicní hypertenze, která jako jediná je potenciálně plně vyléčitelná pomocí endarterektomie  plicnice (PEA). Prognóza pacientů s těžkou CTEPH je bez PEA velmi špatná. U pacientů se středním tlakem v plicnici nad 50 mm Hg přežívalo v éře před PEA pět let pouze 10% nemocných.
Od roku 2004 je v ČR dostupná PEA.
Cílem naší práce bylo popsání základních demografických parametrů našeho souboru pacientů s diagnózou CTEPH, dále zjistit, kolik procent nemocných je potenciálně operabilní a přežívání operované populace.

 

Metodika:
Retrospektivní analýza všech konsekutivních pacientů vyšetřených v Centru pro plicní hypertenzi VFN a 1. LF UK, u kterých byla stanovena diagnóza CTEPH a prospektivní sledování nemocných, kteří podstoupili PEA.

 

Výsledky:
Od roku počátku roku 2000 do konce roku 2010 byla diagnóza CTEPH stanovena celkem u 286 pacientů (průměrný věk byl 62,6 let; 39,9 % ženy). Z těchto pacientů bylo u 194 (67,8 %) diagnostikováno potenciálně operabilní postižení. PEA byla provedena u 149 pacientů.
Časná hospitalizační mortalita v operovaném souboru nemocných byla 6,7 %, dlouhodobé přežívání bylo 82 % po pěti letech. 

 

Závěr:
Endarterektomie plicního řečiště je potenciálně kurativní chirurgický zákrok, který umožňuje u vysokého procenta pacientů s CTEPH plné vyléčení s přijatelně nízkou perioperační mortalitou.