Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PSYCHOSOCIÁLNÍ ASPEKTY IMPLANTACE KARDIOVERTER-DEFIBRILÁTORU

L. Hanyášová (Wien, Austria)
Tématický okruh: Ambulantní péče
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Objasnit psychologický a sociální dopad implantace kardioverter-defibrilátoru u pacientů, kteří jsou ohroženi náhlou srdeční smrtí.

Metodika: Studie ukazují, že implantace kardioverter-defibrilátoru snižuje riziko náhlé srdeční smrti, nicméně tato léčba má také jisté negativní dopady. V době dodání výboje u pacientů při vědomí, může výboj způsobit psychické obtíže, pacienti mohou mít obavy z dalších výbojů, může se objevit stresový syndrom, deprese, nebo snížená sexuální aktivita.
Subjektivní pocit výboje je obvykle popisován jako kopnutí koněm, nebo jako výboj světla, který prochází tělem pacienta. U pacientů se často objevuje velmi rozdílný postoj k této situaci, ať pozitivní nebo negativní, který je závislý na pacientově přístupu k životu, jeho sociálním statusu, nebo také na tom, zda je pacient aktivní a pracuje. U pacientů, kteří si zachovají svůj sociální status, tedy mohou pracovat a zachovají si aktivní přístup k životu, bude negativní dopad implantace kardioverter-defibrilátoru nižší.

Závěr: Cílem tohoto sdělení je přehled psychosociálních aspektů, které doprovázejí implantaci kardioverter-defibrilátoru. Ze studií i z praxe vyplývá potřeba, aby pacient implantaci kardiverter-defibrilátoru akceptoval. Akceptace zařízení snižuje u takového pacienta negativní dopad léčby a zlepšuje kvalitu života.