Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SPECIFICKÉ KOMPLIKACE KATÉTROVÉ RENÁLNÍ DENERVACE

P. Pešová, O. Jiravský, I. Nykl (Třinec)
Tématický okruh: Kardio 35 - původní sdělení
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Katétrová renální denervace (RDN) je nová invazivní endovaskulární metoda, spočívající v katetrizační radiofrekvenční ablaci sympatických nervových pletení lokalizovaných ve adventicii renálních tepen. Data ze studií Symplicity 1 a 2 ukazují příznivé výsledky u pacientů s rezistentní hypertenzí.
Výsledky:
Na našem pracovišti byla v roce 2011 provedena tato metoda 28 pacientům a nebyly popsány závažné, život ohrožující komplikace související s výkonem. Existují však výkonově specifické komplikace.
1. Komplikace související s cévním přístupem. Ty zahrnují lokální krvácení a vznik nevýznamného hematomu třísla v 5 případech.
2. Komplikace související s významnou bolestivostí výkonu. K potlačení vnímání bolesti podáváme v průběhu výkonu frakcionovaně 6-10 mg midazolamu a 6-10 ml fentanylu. Tyto excesivní dávky léků vedou, zvláště u pacientů s OSAS, k významnému zhoršení oxygenace s nutností intenzivního sledování pacienta. U 3 pacientů došlo při výkonu k významné bradykardii ( spouštěné bolestí), řešené podání atropinu.
3.  Komplikace související s intravaskulární manipulací s katétry a aplikací radiofrekvenční energie. Významný spasmus renální tepny se zúžením průsvitu cévy o více než 50 % jsme pozorovali u 3 pacientů, ale bez zhoršení TIMI průtoku, nebyla vidována zhoršená funkce ledvin. V literatuře popisovanou disekci renální tepny jsme neviděli. U jednoho pacienta byl při aplikaci energie inferiorně v ostiální části pravé renální tepny vyvolán singultus, který ihned po ukončení aplikace energie ustoupil.
4. Nejasným nálezem je záchyt abakteriální dysurie v odstupu několika dnů po RDN u 2 pacientek.
5. V průběhu denervace došlo u 1 pacienta k indukci paroxysmu FS.
Závěr:
Katétrová renální denervace v léčbě rezistentní arteriální hypertenze je metoda bezpečná, život ohrožujících komplikací, což dokladujeme i naším souborem 28 ablovaných pacientů.