Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MOŽNOSTI ČASNÉ DETEKCE METABOLICKÉHO SYNDROMU V RIZIKOVÝCH SKUPINÁCH DĚTSKÉ POPULACE POMOCÍ HOMEOSTATICKÝCH INDEXŮ HOMA A QUICKI

D. Pastucha, J. Malinčíková , J. Hyjánek, R. Tichá, D. Horáková , V. Talafa (Olomouc, Frýdek - Místek)
Tématický okruh: Pediatrická kardilogie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Cíl práce: Stanovit u vybraných rizikových skupin dětské populace ( obézní a hypertenzní děti) kvantitativní hodnoty homeostatických indexů Homa a Quicki a porovnat tyto hodnoty s hodnotami zdravých dětí. Zhodnotit význam těchto indexů v diagnostice inzulínové rezistence.
Metodika: Bylo vyšetřeno 49 obézních dětí (11děvčat a 38 chlapců) sledovaných  v ambulanci pro léčbu dětské obezity na Klinice tělovýchovného lékařství s BMI percentilem dle věku a pohlaví vyšším než 97.percentil. 37 hypertenzních dětí (4 dívky a 33 chlapců) s hypertenzí potvrzenou 24 hodinovým Holterovským vyšetřením vyhodnoceným podle výšky a pohlaví a 42 zdravých dětí (9 dívek a 33 chlapců) z ambulance tělovýchovného lékařství. U všech dětí  byla změřena hodnota krevního tlaku, vypočítán BMI percentil a provedeny laboratorní odběry ( celkový cholesterol, HDL, LDL cholesterol, triglyceridy, glykémie a inzulinémie nalačmo a stanoveny hodnoty indexů HOMA a QUICKI dle Katze. Výsledky byly statisticky vyhodnoceny pomocí programu Statistika verze 6.0
Výsledky: Průměrná hodnota indexu HOMA u zdravých dětí byla 1,8 zatímco u obézních 4,58 a hypertezních dětí 2,75. Hodna indexu QUICKI u zdravých dětí byla 0,26 u obézních 0,29 a hypertezních dětí 0,22. Byly prokázány statisticky signifikatní rozdíly v porovnání obou rizikových skupin s kontrolní skupinou zdravých dětí.
Závěr: Výsledky ukazují možnost zhodnocení stavu inzulinové rezistence u obézních a hypertenzních dětí z hladin glykémie a inzulinémie pomocí homeostatických indexů HOMA a QUCKI, což je využitelné v pediatrické praxi. V praxi se jeví jako lépe využitelný index QUICKI , který vykazuje užší interval spolehlivosti a tím menší variabilitu hodnot.