Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ÚLOHA ECHOKARDIOGRAFIE PŘI KATETRIZAČNÍ IMPLANTACI AORTÁLNÍ CHLOPNĚ TRANSAPIKÁLNÍM PŘÍSTUPEM

T. Mráz, E. Mandysová, M. Mates, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Perkutánní implantace aortální chlopně (TAVI) je procedura prováděná na bijícím srdci, při které se u nemocných s významnou aortální stenosou restauruje funkce chlopně bez nutnosti odstranit nativní chlopeň. Systém Edwards Sapien nabízí kromě transfemorálního přístupu i přístup transapikální (přímá punkce hrotu levé komory), který se používá u nemocných, kteří mají příliš malé nebo stenotické tepny.

Metodika: Před implantací je úlohou echokardiografie potvrdit významnou aortální stenozu, posoudit mobilitu cípů, distribuci kalcia, ostia koronárních tepen, morfologii bazálního septa, stupeň aortální regurgitace, vyloučit mobilní struktury a stanovit rozměry aorty. Správné změření aortálního anulu je klíčové pro vybrání správné velikosti náhrady. Periprocedurálně echokardiografista označí na hrudníku kardiochirurgovi místo hrotu, dále naviguje zavádění sheatu z hrotu levé komory do aorty mimo závěsný aparát mitrální chlopně, posuzuje správnou pozici balónu při valvuloplastice a protézy při implantaci. Použití 3D echokardiografie je přínosné. Po implantaci náhrady je třeba zhodnotit výslednou pozici, mobilitu cípů, regurgitaci (para a intravalvulární), gradienty a plochu. Dále posoudit funkci mitrální chlopně, integritu koronárních ústí a případné nové poruchy kinetiky levé komory.

Výsledky: V roce 2011 byly v kardiocentru Nemocnice na Homolce provedeny 4 TAVI s použitím transapikálního přístupu. Všechny procedury byly monitorovány echokardiograficky, s využítím 3D-TEE. Ve všech případech bylo dosaženo dobré pozice protézy a výkony byly bez komplikací.

Závěr: Perkutánní implantace aortální chlopně transapikálním přístupem se používá u nemocných, u kterých není možný transfemorální přístup pro příliš malé nebo stenotické tepny. Echokardiografie má během transapikální implantace důležitější roli než u častějšího transfemorálního přístupu.