Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYSOKÁ POZITIVNÍ PREDIKTIVNÍ HODNOTA PLAZMATICKÉHO PROTEINU A SPOJENÉHO S TĚHOTENSTVÍM V DIAGNOSTICE AKUTNÍHO KORONÁRNÍHO SYNDROMU

P. Hájek, M. Macek Sr., M. Pešková , M. Hladíková, E. Hansvenclová, M. Malý, J. Veselka, A. Krebsová (Praha, Berlin, Germany)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS

Cíl práce. Plazmatický protein A spojený s těhotenstvím (Pregnancy-associated plasma protein-A; PAPP-A) je studován jako marker akutního koronárního syndromu (AKS). Bylo prokázáno, že sérová hladina PAPP-A je významně ovlivněna podáním heparinu. Cílem naší práce bylo prověřit význam PAPP-A v diagnostice akutního koronárního syndromu (AKS) u pacientů, u nichž byl odběr krve proveden před podáním heparinu.

Metoda. Do naší prospektivní studie bylo zařazeno 67 konsekutivních pacientů vyšetřených pro akutní bolest na hrudi. Odběr vzorků krve pro analýzu PAPP-A byl proveden před podáním heparinu. Na základě klinického průběhu, výsledků laboratorních testů a koronární angiografie byli nemocní rozděleni do skupin s prokázaným AKS a bez prokázaného AKS (non-AKS).

Výsledky: Hladina PAPP-A u pacientů s prokázaným AKS  byla významně vyšší než ve skupině non-AKS (8,6 vs. 7,3 mIU/l; p=0,006) s vysokou pozitivní  (95,7%) a nižší negativní prediktivní hodnotou (47,7%). Na základě multivariantní analýzy jsme prokázali, že analýza příjmové hladiny PAPP-A významně přispívá ke stanovení diagnózy AKS (OR 41,8; 95.CI 2,64-662,6; p=0,008). Diagnostická spolehlivost troponinu I (TnI) však byla vyšší než PAPP-A a to i v intervalu do 6 hodin od vzniku obtíží [plocha pod ROC křivkou (AUC) byla 0,69 pro PAPP-A a 0,91 pro TnI; p=0.08]. U pacientů s AKS bez elevací ST byla diagnostická spolehlivost PAPP-A srovnatelná s TnI [(AUC PAPP-A=0.73 vs. AUC TnI=0.79; (P=0.5)].

Závěr: Výsledky naší studie naznačují, že PAPP-A je nezávislým markerem diagnózy AKS s vysokou pozitivní prediktivní  hodnotou. Jeho diagnostická hodnota sice nepřevyšuje význam troponinu, avšak u troponin negativních AKS pacientů PAPP-A přispívá k určení správné diagnózy.