Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SLEDOVÁNÍ VÝSKYTU KARDIOVASKULÁRNÍCH ONEMOCNĚNÍ V PREDIALYZAČNÍ FÁZI A AKTUÁLNÍ ECHOKARDIOGRAFICKÉ HODNOCENÍ PŘI HEMODIALYZAČNÍ LÉČBĚ

J. Čepelová, T. Konaré, L. Kameník, M. Zavoral (Praha)
Tématický okruh: Sekundární prevence
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Cíl: koincidence  kardiovaskulárních a renálních onemocnění může urychlit progresi renální insuficience do terminálního stadia, s nutností pravidelné hemodialyzační léčby. Tito pacienti mají až 20x vyšší morbiditu a mortalitu, než v predialyzační fázi. Cílem studie bylo retrospektivně posoudit výskyt kardiovaskulárních onemocnění v predialyzační fázi chronické renální insuficience u pacientů zařazených do hemodialyzačního programu. Dále posoudit aktuální echokardiografické parametry při pravidelné hemodialyzační léčbě.  
Soubor a metody: do retrospektivní studie jsme náhodně vybrali 33 pacientů v terminální fázi chronické renální insuficience, zařazených do pravidelné HD léčby v letech 2006-2009. Průměrný věk byl 70,8 let +- 17,1 let, 67% mužů. Sledovali jsme výskyt ICHS, CMP, hypertenze, srdečního selhání, diabetes mellitus, dyslipidemie v období 10 let před zařazením do HD programu. Dále jsme hodnotili aktuální echokardiografické parametry provedené v posledním roce jedním vyšetřujícím – přítomnost hypertrofie LK, diastolické a systolické dysfunkce, plicní hypertenze, perikardiálního výpotku. Data jsme porovnali v podskupinách mužů a žen.  
Výsledky: výskyt ICHS 36%, srdečního selhání 9%, hypertenze 88%, CMP 9%, diabetes mellitus 48%, dyslipidemie 61%. Echokardiografické charakteristiky: hypertrofie levé komory 30%, diastolická dysfunkce 72%, systolická dysfunkce 12%, plicní hypertenze 33%, perikardiální výpotek 12%. Výskyt srdečního selhání byl nižší oproti literárním údajům (9% x 18-40%), hypertrofie LK byla také méně častá (30% x 75%). 
Závěr: výskyt KV onemocnění v predialyzační fázi v našem souboru se shoduje s evropskými statistickými údaji a je 3-5x častější, než v běžné populaci. Lze shrnout, že důslednou prevencí a léčbou KV onemocnění  již v predialyzační fázi lze zlepšit morbiditu a mortalitu těchto vysoce rizikových nemocných.