Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ROTACE A TORZE LEVÉ KOMORY U NEMOCNÝCH S DILATAČNÍ KARDIOMYOPATIÍ

J. Meluzín, P. Hude, J. Krejčí, L. Špinarová, H. Podroužková, M. Pešl, M. Orban, J. Kořínek (Brno, Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Echokardiografie

Cíl: Cílem práce bylo 1, srovnat rotaci a torzi levé komory u nemocných s dilatační kardiomyopatií (DK) a u kontrolního souboru zdravých dobrovolníků a 2, posoudit vztahy mezi rotací a torzí levé komory a diastolickou funkcí levé komory.
Metodika: U 47 nemocných s DK byla současně provedena „speckle tracking echokardiografie“ a pravostranná srdeční katetrizace. Kompletní data pro hodnocení bazální a apikální rotace levé komory (LK) a její torze byla získána u 37 nemocných s DK a u 14 věkově odpovídajících zdravých dobrovolníků.
Výsledky: Ve srovnání se zdravými jedinci měli nemocní s DK významný pokles bazální endsystolické rotace (-5,6±4,1º vs -1,9±2,2º, p<0.01), apikální endsystolické rotace (9,2±5,3º vs 1,7±4,4º, p<0,001), i endsystolické torze (14,8±6,2º vs 3,6±4,2º, p<0,001). U 7 nemocných s DK byla nalezena opačná (tedy pozitivní, proti směru pohybu hodinových ručiček) bazální endsystolická rotace (průměr, 1,0±0,4º), u dalších 11 nemocných byla prokázána opačná (tedy negativní, ve směru pohybu hodinových ručiček) apikální endsystolická rotace (průměr, -3,5±2,6º). Bazální endsystolická rotace korelovala s longitudinální časně diastolickou rychlostí deformace (r=-0,48, p<0,01), zatímco apikální endsystolická rotace korelovala s cirkumferenciální rychlostí deformace v pozdní diastole (r=0.34, p<0,05). Endsystolická torze korelovala s cirkumferenciální časně diastolickou rychlostí deformace (r=0,41, p<0,05) a s cirkumferenciální rychlostí deformace v pozdní diastole (r=0,42, p<0,05). Další korelace mezi rotacemi a parametry diastolických rychlostí deformace nebyly významné. 
Závěr: U nemocných s DK se objevuje významný pokles bazální a apikální rotace i torze LK. Existuje podskupina nemocných s opačnou bazální či apikální endsystolickou rotací LK. Korelace mezi rotací či torzí LK a diastolickými parametry funkce LK jsou jen slabě významné či nevýznamné.