Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DEVIACE JÍCNU JAKO PREVENCE VZNIKU ATRIOESOFAGEÁLNÍ PÍŠTĚLE U KATETRIZAČNÍ LÉČBY FIBRILACE SÍNÍ

V. Kycltová, M. Stránská, A. Pařízková, D. Kovaříková, Z. Zajícová, J. Petrů, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Atrioesofageální fistula je vzácnou, ale extrémně závažnou a život ohrožující komplikací katetrizační ablace fibrilace síní. Prevence vzniku spočívá v redukci ablační energie a minimalizaci ablačního času na zadní stěně levé síně a monitorace teploty v jícnu. Další možností je mechanická deviace jícnu. Tato metoda je cílem našeho sdělení.

Metoda a výsledky:

Katetrizační ablace fibrilace síní s deviací jícnu provádíme vždy v celkové anestezii. Používáme deviační sondu DV8 Retractor (Manual Surgical Sciences, Minneapolis, USA). Sonda má dva porty k aplikaci kontrastní látky. Jedním portem aplikujeme kontrastní látku ke zobrazení kontur jícnu, druhým portem naplňujeme vlastní dilatační balon, který pod tlakem (max. 16 atm) a zvětšením vnitřního objemu mění svůj tvar a posunuje tak jícen z původní polohy až o 40mm doleva či doprava. Veškeré manipulace sondou v jícnu provádíme pod rentgenovou kontrolou. Na konci výkonu je sonda volně odstraněna z jícnu. Deviace jícnu byla provedena v naší nemocnici u 80 pacientů. Všechny výkony proběhly stran event. poškození jícnu bez komplikací.

Závěr: Deviace jícnu přináší další možnost v prevenci vzniku atrioesofageální píštěle. Metoda je bezpečná a efektivní. Nevýhodou je potřeba provádět výkony v celkové anestezii.