Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

CONTRACT4LIFE. PRO ŽIVOT PO INFARKTU MOKARDU

O. Hlinomaz, Z. Kaifoszová, M. Beranová, K. Šrůtová, N. Nováková, K. Marcinechová, L. Křesalová, H. Richtrmocová, L. Klemsová, R. Češka (Brno, Praha, Zlín, Olomouc, Jihlava, Ostrava)
Tématický okruh: Primární a sekundární prevence
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXVI. výroční sjezd ČKS

Cíle: Cílem našeho projektu je poskytnout účinnou edukační intervenci vedenou sestrou u pacientů propouštěných z nemocnic po primární PCI.
Metody: Mezinárodní průzkum Pro život po infarktu myokardu (FLAMI) zaměřený na vybrané evropské nemocnice se zájmem o včasnou sekundární prevenci po akutním IM se uskutečnil ve čtyřech zemích: České republice, Řecku, Španělsku a Portugalsku. Pacienti byli zařazeni do průzkumu během 3 po sobě jdoucích měsíců a následovaly kontroly za 1, 6 a 12 měsíců. Vytvořili jsme edukační brožuru pro pacienty po IM, smlouvu pacienta s vlastním zdravím a kontrolní listinu pro zdravotní sestry. Pacienti se STEMI, kteří byli léčeni primární PCI, byli zařazeni do tří skupin: prospektivní edukované skupiny, prospektivní needukované a retrospektivní skupiny.
Výsledky: Retrospektivní (251 pacientů), prospektivní edukovaná (187 pacientů) a prospektivní needukovaná skupina (145 pacientů) se v ČR nelišily mezi sebou ve věku, hmotnosti, krevním tlaku, srdeční frekvenci a glykemii. Výchozí LDL cholesterol byl 3,2 ± 1,1 vs. 3,5 ± 1,0 vs. 2,9 ± 1,0 mmol / l (p = 0,032). Pozorovali jsme změnu LDL cholesterolu z výchozí hodnoty 3,5 ± 1,0 mmol / l na 1,8 ± 0,7 mmol / l po 1 měsíci (p <0,001), na 1,9 ± 0,7 po 6 měsících (p <0,001) a na 2,0 ± 0,8 ve 12 měsících (p <0,001) v prospektivní edukované skupině. Pokles LDL cholesterolu během sledování byl nejvyšší v prospektivní edukované skupině 1,5 ± 1,2 mmol / l oproti 1,0 ± 1,1 mmol / l (p = 0,009) a 0,5 ± 1,2 mmol / l (p <0,001) u retrospektivní a prospektivní needukované skupiny.
Závěr: Standardizovaná edukace prováděná zdravotními sestrami vedla k vyššímu snížení LDL cholesterolu u pacientů po IM léčených primární PCI během sledovaného období 12 měsíců. Vzdělávání nemocných a standardizovaná komunikace mezi nimi a zdravotním personálem by se měly stát nedílnou součástí léčby pacientů se STEMI.