Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SKÓRE PRECISE-DAPT A DAPT U PACIENTŮ S AKUTNÍM INFARKTEM MYOKARDU V REÁLNÉ PRAXI – POHLED DO REGISTRŮ CZECH

P. Toušek, K. Stašková, A. Vodzinská, A. Malá, P. Červinka, R. Rokyta, M. Sluka, J. Jarkovský, P. Widimský (Praha, České Budějovice, Třinec, Ústí nad Labem, Plzeň, Olomouc, Brno)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Nová doporučení umožňují u pacientů s indikací duální antiagregační léčby (DAPT) ovlivnit délku podávání DAPT dle rizika krvácení nebo závážného ischemického rizika, které se stanoví pomocí nových skórovacích systémů (PRECISE-DAPT a DAPT).
Cíl: Pokusit se stanovit kolika pacientů hospitalizovaných pro akutní infarkt myokardu by se týkalo doporučení ke zkrácení podávání DAPT  a kolik pacientů by mohlo užívat DAPT déle než 12 měsíců kvůli zvýšenému ischemickému riziku.
Metodika : K analýze byl využit registr CZECH-2, kde byla data o všech pacientech hospitalizovaných pro akutní koronární syndrom shromažďována v období 1.10.-30.11.2012 ve 4 kardiocentrech a 28 regionálních nemocnicích a registr CZECH-3, kde byly stejné informace analyzovány v období 13.10.-12.12.2015 v 10 kardiocentrech a 33 regionálních nemocnicích. Podle dat v registru CZECH-2 s dostupnými informacemi o jednoročním sledováním nemocných bylo možné určit skupinu pacientů s vyšším ischemickým rizikem (DAPT skóre > 2). V registru CZECH-3 bylo na základě hodnoty clearance kreatininu (ClCr) a věku možné orientačně definovat skupinu s vyšším rizikem krvácení (PRECISE-DAPT > 25).
Výsledky: V registru CZECH-2 bylo zahrnuto 675 nemocných s finální diagnózou akutního infarktu myokardu (AIM). Z toho po vyloučení pacientů s indikací k trvalé antikoagulační léčbě (8.6%) a krvácením v průběhu prvních 12 měsíců (2.4%) mohlo být uvažováno o prodloužení DAPT více než 12 měsíců u 270 (40%) nemocných. V registru CZECH-3 registru dosáhlo pouze na základě věku a hodnot ClCr skóre PRECISE-DAPT > 25 celkem 256 (24%) z 1056 nemocných s finální diagnózou AIM.
Závěr : Používaní nových skórovacích systémů k odhadu rizika krvácení a zvýšeného ischemického rizika u pacientů po akutním infarktu myokardu může významným způsobem ovlivnit standardně doporučovanou 12 měsíční délku DAPT.