Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

IZOLACE PLICNÍCH ŽIL POMOCÍ NOVÝCH „SINGLE SHOT“ BALONKOVÝCH KATETRŮ

J. Petrů, V. Reddy, L. Šedivá, J. Škoda, M. Chovanec, M. Janotka, Š. Královec, J. Baroch, M. Mudroch, P. Neužil (Praha, New York, United States)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Cílem sdělení je shrnout zkušenosti s použitím nových „single shot“ balonkových katetrů s radiofrekvenční (RF) energií určených pro izolaci plicních žil. Jedná se systém Apama RF Balloon (Apama Medical Inc.) a multielektrodový balónkový katetr Helios (Biosense Webster). Oba katetry byly používány v rámci klinických studií s cílem ověřit bezpečnost a použitelnost dané technologie.
Metoda, soubor, výsledky: V obou případech jsou balónkové katetry navržené pro umístění v ostiu plicní žíly. Terapeutickou energií je RF proud. Katetr Apama RF Balloon je kompliantní balon s 18 elektrodami, který používá přímou vizualizaci prostřednictvím několika mikro kamer, zatímco katetr Helios má na svém povrchu 10 elektrod a je zobrazován pomocí 3D elektroanatomického mapování. Dávku RF energie lze titrovat. Do analýzy je zahrnuto celkem 35 nemocných s paroxysmální fibrilací síní. Katetr Apama byl použit u 25 pacientů, katetr Helios u 10 pacientů. U všech nemocných bylo daným katetrem docíleno kompletní elektrické izolace všech plicních žil. Délky výkonů byly pro oba typy katetrů velmi krátké, v průměru 70-80 minut. V obou skupinách jsme nezaznamenali žádné procedurální komplikace. Dokončenou 3měsíční dobu sledování má 19 z 25 nemocných léčených katetrem Apama a všichni nemocní ošetření katetrem Helios. U 80% nemocných bylo možné vysadit antiarytmika a v časném období (3 měsíce) nebyla evidence o rekurenci fibrilace siní ani u jednoho z pacientů. U 3 nemocných (katetr Helios) prokázalo kontrolní CT signifikantní zúžení plicních žil, nicméně bez klinického korelátu.
Závěr: Prokazujeme efektivitu a procedurální bezpečnost obou balónkových technologií. Všechny plicní žíly se podařilo daným instrumentáriem kompletně elektricky izolovat. Výhodou jsou krátké časy výkonů. Otazný je dlouhodobý efekt léčby a musí být zhodnoceno i riziko vzniku stenóz plicních žil.