Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

JE OBRAZ TYPICKÉ BLOKÁDY LEVÉHO RAMÉNKA TAWAROVA PODMÍNĚN RŮZNÝMI AKTIVAČNÍMI SEKVENCEMI KOMOR?

L. Riedlbauchová, T. Adla, V. Suchánek, M. Ložek, J. Tomis, J. Hozman, V. Tomek, J. Veselka, J. Janoušek (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Přítomnost a stupeň dyssynchronie dnes posuzujeme na základě šíře a morfologie QRS komplexu. Pod podobným EKG obrazem se ale mohou skrývat odlišné aktivační sekvence komor. To se pak může podílet na interindividuálně odlišné účinnosti resynchronizační terapie (CRT).
Metodika: U 11 pacientů s typickou blokádou levého raménka (LBBB, QRS 170±14ms) a srdečním selháním (ischemické (ICHS, n=2) i neischemické (DCM, n=9) etiologie) jsme provedli MRI a elektroanatomické (CARTO) mapování komor při spontánním rytmu. V 17-segmentovém modelu LK jsme stanovili lokální aktivační časy každého segmentu. Z dat MRI jsme pak za pomoci programu Segment (Medviso) analyzovali přítomnost a rozsah jizvení v identických 17 segmentech.
Výsledky: Bez ohledu na etiologii byla přítomnost typické LBBB spojena s difuzním zpomalením převodu vzruchu a pravolevou aktivační sekvencí (obr.1). Místem pozdní aktivace byla konstantně laterální stěna LK při bazi, přičemž srdce bylo vždy uloženo abnormálně s apexem směřujícím do axily. U jedinců s DCM nebylo fokální jizvení přítomno vůbec nebo jen ve formě mid-/ epikardiálních ložisek a nepostihovalo >6% masy myokardu. Pouze jedinci s ICHS měli lokalizovanou jizvu (netransmurální anteroapikálně v jednom a transmurální inferiorně v druhém případě). Obdobný nález subendokardiální jizvy byl přítomen i u 1 pacienta s DCM (obr.2). Přesto měli i všichni tito nemocní obraz typické LBBB a CARTO mapování u nich ukázalo obdobnou aktivační sekvenci komor i místo pozdní aktivace jako u zbývajících nemocných s LBBB. K reverzní remodelaci (∆LVESV>15% a/nebo ↑LVEF>5%) došlo u 10 pacientů, nonrespondérem byl pouze pacient se subendokardiálním jizvením v terénu DCM.
Závěry: Typická LBBB je zřejmě spojena s konstantní aktivační sekvencí komor bez ohledu na etiologii onemocnění a lokalizaci jizev.