Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

GENETICKÉ VYŠETŘENÍ REPRESENTATIVNÍ ČESKÉ KOHORTY PACIENTŮ S BIKUSPIDÁLNÍ AORTÁLNÍ CHLOPNÍ (BAV).

A. Krebsová, R. Kočková, J. Malý, P. Votýpka, A. Verstraten, V. Melenovský, M. Macek Jr., B. Loyes, J. Kautzner, J. Pirk (Praha, Antwerpen, Belgium)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Poster - lékařský, 20. symposium o chlopenních vadách

Úvod: Bikuspidální aortální chlopeň (BAV) je nejčastější vrozená vada srdce dospělých s frekvencí 0,5-2,0%. Její etiologie je velmi heterogenní od sporadických případů přes komplexní až jasně mendelovsky dědičné onemocnění.
Cíl: Identifikace familiárních případů bikuspidální chlopně v representativní skupině české populace, určení molekulární podstaty onemocnění a primární prevence náhlého úmrtí v důsledku akutní disekce aorty u rodinných příslušníků.
Metody a Pacienti: Podrobná osobní i rodinná anamnéza byla získána u 363 BAV pacientů ošetřených v IKEM, současně byl nabídnut kaskádový rodinný screening. U pacientů s jasně familiárním výskytem nebo syndromálním onemocněním ve smyslu dědičného onemocnění pojiva (např. Marfanův syndrom) bylo provedeno molekulárněgenetické vyšetření.
Výsledky: Pozitivní rodinná anamnéza chlopenní vady nebo náhlého úmrtí byla u 173/362 (48%). Díky kaskádovému rodinnému screeningu jsme dokumentovali 38 rodin s BAV u 2 a více rodinných příslušníků. Molekulárněgenetické vyšetření ve vybrané kohortě 44 pacientů dosud identifikovalo pravděpodobnou příčinnou variantu u 25/44 (56%) pacientů. Nejčastější pravděpodobně patogenní varianty byly popsány v genech FBN2 (4/43), FBN1 (2/43) a NOTCH2 (2/43).
Závěr: Monogenně dědičná forma BAV je téměř u poloviny (48%) vyšetřených pacientů. Kaskádový rodinný screening je opodstatněný s cílem časného záchytu chlopenní vady a dilatace aorty. Molekulárněgenetické vyšetření má výpovědní hodnotu hlavně ve vybrané kohortě pacientů a přispívá k přesnějšímu určení rizika aneurysmatu/disekce aorty i k dalšímu poznání molekulárních mechanismů onemocnění.

Financováno z grantů: G9039 - IKEM, Institucionální podpora, NF-CZ11-PDP-3-003-2014